Лариса Ренар: Основната грешка на жената е, че бързо преминава към секса

Лариса Ренар е световноизвестен психолог. Тя има и магистърска степен от Стокхолмския университет по икономика. Чете лекции по психология.

Освен това Лариса е автор на 8 бестселъра за жени. Общият им тираж надхвърля половин милион екземпляра. Лариса Ренар създава и ръководи „Академия за личен живот“ – тренинг център за жени, в Санкт Петербург.

Тя посещава България вече няколко пъти. При последното й гостуване у нас, което бе буквално преди дни, се срещнахме с нея, малко преди да започне своя лекция пред родна публика – само от жени.

За отношенията между мъже и жени, самотата, грешките и формулата за щастие, пред Woman.bg говори Лариса Ренар.



- Лариса, създателка сте на т.нар. „Академия за личен живот“. Разкажете ми с няколко думи за нея?

- С партньори развивам вече 18 години тази дейност с академията в 35 града в Русия, както и в още няколко държави. Основно се занимаваме с организиране на семинари.

- За трети път сте в България. На каква тема ще бъде този път семинарът Ви?

- Темата е по какъв начин точно да осъзнаеш уникалността си – какво ни помага да я проявяваме и развиваме.

- С какво впечатление сте от българките и с какво те са по-различни от дамите в Русия?

- Може би тук се усеща влиянието на балканската култура – жените са по-страстни и импулсивни. Тази страст се изразява във всяко едно отношение, дори в работата, или поне на мен така ми се струва. Българките са и много красиви, не мога да отрека.

-Има ли освен жени и мъже, които да посещават семинарите Ви?

- Наскоро приключи един семинар, който беше предназначен за т.нар. „треньори“ (лектори) и имаше един мъж, който с голямо удоволствие посети лекцията.

- Споделете ни, на какво се стремите да научите жените?

- На това как да се развиваш своята творческа енергия. В момента нещата в света са насочени повече към творчество и технологии. Жената е тази, която създава около себе си поле на любов, творчество и развитие. На жени, които са свикнали да действат срещу мъжките стратегии и да се борят с мъжете, им е много трудно да се реализират в личен план – те нямат семейство и освен това не са достатъчно конкурентоспособни в работата си. Дори да ни се струва, че те имат много добри резултати, те при всички случаи се чувстват много самотни, опустошени и изцедени. Затова ние говорим за това - по какъв начин, запазвайки женското в себе си – да се изявяваме и да имаме и кариера, и семейство.

ФОРМУЛА ЗА ЩАСТЛИВА ЛЮБОВ

- Каква е формулата за щастлива любов и има ли такава?

- Да, има (смее се). Ще кажа пет фактора, които ни помагат да запазим любовта и истинската близост. Първо трябва да признаем своята уникалност, без да се разтваряме в едни отношения, а да приемем, че жената има своите интереси и прояви. Второ - ние даваме на другия човек любов и радост от това, че не изискваме ответна реакция. Третият фактор е, че приемаме отсрещния човек такъв, какъвто е. Не се опитваме да го вкараме в някакви наши очаквания. Четвъртото правило е да не се опитваме да владеем този човек – ако решаваме да се разделим, просто приемаме, че така се е случило. Петото е да умеем да успокоим себе си и да овладеем емоциите в такива моменти, а не да си съсипваме живота.

- Забелязвате ли напоследък много самотни хора както жени, така и мъже?

- Мисля, че трябва да се създават места, където хората биха могли да се срещнат, защото в съвременния свят такива места липсват. Ако се създадат инициативи, за да могат двата пола да общуват повече, би било добре, защото и мъжете, и жените търсят.

ОТКРОВЕНО ЗА ЖЕНИТЕ, МЪЖЕТЕ И... ЛЮБОВТА

- Кои са основните грешки, които допускат и двата пола?

- При жената една от основните грешки е, че много бързо се предава. Не оставя възможност на мъжа да я завоюва, а много бързо преминава към секса. За мъжете не знам (смее се). В съвременния свят жената много оценява мъжа спрямо неговия статус и финансово положение, а не спрямо неговата същност. А по-важното са общите интереси и общият поглед върху живота.

- Какви са наблюденията Ви - какви жени харесват мъжете и какви мъже харесват жените?

- На мъжете им харесва един конкретен тип – самодостатъчни жени. От една страна мъжът харесва жена, която е еманципирана, умна, успяла, обаче от друга страна тя трябва да приема правото му да бъде мъж и допуска, че той може да е по-умен или по-умел от нея. Тези отношения са равнопоставени. Най-важното е жената да е пълна с енергия.

- Коя от Вашите книги е тази, с която се гордеете най-много и забогатяхте ли от големия тираж, който достигнахте?

- Не (смее се). Не съм забогатяла, защото не живея в Америка. Аз много харесвам „Нощта на времето“ и легендата за Луната и жената, за тази наша сакралност и природна магичност дори.

- Споделете ми любима Ваша мисъл, която да бъде послание към жените?

- При нас има един такъв израз – да твориш, да обичаш и да се наслаждаваш! Когато жената обича, наслаждава се на живота и се занимава с творчество, тогава тя чувства себе си щастлива.