Автор
Кристина Кирова

Косата ми опада заради болната ми мания по фитнеса

Рина Фрей е млада дама, която цял живот се бори със себе си и отношението си към собственото й тяло. Най-накрая тя успява да спечели битката и е тук, за да ни сподели как се е справила с най-големия си проблем и какво я е подтикнало да преобърне живота си. Ето нейната история от първо лице:

„Винаги съм имала нездравословно отношение към диетите и фитнеса. Няма да забравя, когато стъпих за първи път в залата за тренировки. Бях на 11 г.одини и от този момент нататък бях пристрастена към фитнеса, обожавах да се движа. Всичко беше прекрасно, докато не навърших 17. Тогава изведнъж реших, че искам да приличам на моделите от списанията, които изглеждаха нереалистично слаби и щастливи. Всичките ми приятелки искаха да са като тях и непрестанно спазваха диети, за да отслабнат, това определено ми повлия. Без дори да усетя, започнах да спазвам тежък хранителен режим и да тренирам всеки ден. Когато не бях във фитнеса, тичах в парка и се стремях да ям възможно най-малко.

След дните, в които си позволявах да „прекаля“ с хапването, обикновено правех строги прочиствания или тренирах още повече. Това продължи през следващите седем години, докато не започнах връзка с момче, което беше бодибилдър. В обкръжението му имаше много състезателки, които бяха много добре тренирани и изглеждаха невероятно. Бяха толкова силни и мускулести, исках да бъда като тях. Затова започнах да тренирам наистина сериозно. Вече не правех кардио, а само силови тренировки. Мислех, че ако изглеждам и тренирам като тях, ще бъда по-щастлива. Но това беше една голяма заблуда, както и всичко, което бях правила преди това. Какво осъзнах след всички мъчения?

View post on Instagram
 


Всекидневните тренировки не са полезни

Светът на бодибилдърите може да бъде унищожителен. Постоянно си приклещен от чувство за дълг и спазваш строги диети, съчетани с изтощителни тренировки. Когато се мъчех да вляза в този режим, имах не повече от 2-3 почивни дни в месеца. Но бях толкова обсебена от идеята, че не усещах липсата на отдих. Вместо това аз не спирах да премахвам храни от менюто си и да увеличавам тренировките, за да видя резултат по-бързо. Изчислявах калориите на всичко, което ядях. Нямах никакъв социален живот, времето ми беше заето изцяло с това да си приготвям здравословна храна и да тренирам. Изобщо не усещах колко е ненормално случващото се с мен, докато в един момент не започна да ми пада косата. Ноктите ми започнаха да се чупят, а кожата ми ставаше все по-суха. Цикълът ми спря, а аз бях толкова изтощена, че не можех да свърша нищо. В онзи момент нямах никакви постижения и никакви цели извън фитнеса. Така и не започнах да се състезавам, защото отново не ми харесваше как изглеждам и мислех, че не съм добре подготвена. Настроенията ми се променяха непрестанно, бодибилдингът просто не беше за мен.

Ударих дъното

Повратната точка бе през октомври 2016 г. - точно месец след сватбата ми. Тогава ядях по-малко и тренирах повече от всякога, за да изглеждам добре в булчинската рокля, но истината е, че вече бях твърде изтощена от този начин на живот. Просто не можех да издържа на натоварването. Започнах да преяждам и тогава усетих, че това трябва да спре. Осъзнах, че имам нужда от помощ.

View post on Instagram
 


Промяната

Обърнах се към фитнес инструктор, с когото бях работила преди време. Исках той да ми помогне да кача няколко килограма, без да напълнявам драстично. След това си починах от тренировките за два месеца. Започнах да се приемам такава, каквато съм и реших, че ще спра да се самокритикувам. Постепенно си изградих и тренировъчен режим, но без да се натоварвам твърде много. Правех само това, което е добре за мен. И въпреки че не бях в толкова добра форма, колкото преди, се чувствах много по-добре и изпълнена с енергия. Събуждах се сутрин и имах силата да посрещна новия ден, а това беше ново за мен. Тренирах, за да се чувствам по-здрава, а не за да изглеждам перфектно. Сега отивам във фитнеса, само за да се забавлявам.

Промених отношението си към храната

Вече не се лишавам от никакви храни, като наблягам на протеините. Сега включвам и хляб в менюто си, което беше немислимо преди.

Колкото по-голяма, толкова по-силна и щастлива

Понякога ми е трудно да повярвам, че никога повече няма да се самоизтезавам с тежки тренировки, но е факт, че в момента мога да вдигам много повече тежести и съм много по-силна. Никога не съм била по-пълна, но и никога не съм била по-щастлива от сега. Самочувствието ми вече е високо и осъзнах, че предишното ми тяло никога не ме е карало да се чувствам доволна от себе си.

Слабото тяло няма да ви направи щастливи

Не си струва да прекарате целите си дни в изготвяне на хранителни режими и тренировки, защото ефектът от всичко това няма да си струва толкова, колкото си мислите. Най-важното е да преследвате мечтите си и да разберете какво точно ви прави щастливи. Никога не се лишавайте от нещата, които обичате, а открийте баланса между храните и тренировките, които ви карат да се чувствате добре. "

Четете още: Полезни ли са овесените ядки?