Едва ли има човек, който да не знае под кой знак от зодиака е роден. Със сигурност обаче не всеки знае името на своя ангeл, под чиято закрила попада още в деня на своето раждане. Според астролозите четирима от общо седемте архангели бдят над хората. Всеки един от тях отговаря за една от четирите триади в знаците на зодиака, отнасящи се към четирите елемента – огън, вода, въздух и земя.

Архангелите са първите ангели, създадени от Твореца, които се различават от останалите с мощната си сила. Техните образи могат да се видят не само върху православните икони. Имената им са споменавани и в различни магически ритуали и са източник на енергия и сила в магията и окултизма.

Нека да видим кои са архангелите, както и триадите, които всеки един от тях покровителства:

Триадата на огъня (Овен, Лъв, Стрелец) - Архангел Михаил – Предводител на небесното войнство

Този архангел се смята за един от най-важните в архангелската йерархия. В превод от иврит името му означава „Като Бог“, „Равен на Бога“. Той е принцът на архангелите и ангелите. Защитникът на вярата и ангелът на освобождението. Неговото име често се среща в свещените текстове и езотеричната литература. В библейските текстове ясно е упоменато, че именно Архангел Михаил е ръководил бунта срещу Сатана, за да спаси човешката раса. Ето защо той е изобразен като воин, облечен в броня. Смята се, че това е най-могъщият патрон в борбата срещу силите на злото. За своята вярна и всеотдайна служба Архангел Михаил получава титлата предводител на ангелското войнство, победител и защитник на човешката раса. Освен това той води Книгата на Живота, която обхваща всички човешки съдби и грехове, които ще бъдат изнесени в Последния съд. Архангел Михаил помага на всички онези, които се обръщат към него за помощ в борбата им със злото и несправедливостите на битието. Той насочва изгубените души към пътя на светлината и истината, вдъхва решителност и воля на неуверените в себе си, влива вяра в лидерските им качества, дарява духа им с кураж и борбеност.

Триадата на въздуха (Близнаци, Везни, Водолей) - Архангел Рафаил – Лечител и възкресител

Архангел Рафаил е вторият след Архангел Михаил. Той е владетел на елемента въздух, водач, утешител на опечалените, лечител както на физическите болестите, така и на пороците на хората. Името му, преведено от иврит, звучи като "изцеление на Бога". Рафаил винаги се отзовава на мястото, на което е повикан, но няма да се намеси, ако няма добра воля у човека. Само по себе си присъствието на Рафаил оказва успокоителен ефект и по този начин помага по естествен начин да се намали стреса и тревогата. Архангел Рафаил се смята за патрон на лекарите, както и на всички, които посвещават живота си в помощ на затруднените и страдащите. Той е архангел и на милостта, състраданието и любовта, идваща от сърцето. Той е вождът на лекуващите ангели, един от шестимата ангели на покаянието, ангел на молитвата, любовта, радостта и светлината. Смята се, че Рафаил е и най-общителният сред всички архангели. Молитвите към него помагат за постигане на физическо изцеление, за намаляване на тревогата и безпокойството.

На иконата може да се види, че държи съд с лечебната билка ala vastra и птиче перо, с което намазва физическите и духовни рани. Тъй като елементът на въздуха управлява везните и интелекта, архангел Рафаел направлява човека по пътя му в търсенето на истината.

Триада на Земята (Телец, Дева, Козирог) - Архангел Уриил – Божията светлина

В превод от иврит името Уриил звучи като "Светлината на Бога". Този просветител на човешките души бди над всички объркани и заблудени хора. Наставник, който осветлява душите и ги насърчава по пътя към светлината в най-трудните и мрачни моменти от техния живот. Архангел Уриил запалва в сърцата на хората любов към Твореца и порив към съзиданието. В библейски текстове се казва, че той е пазител, който стои пред портата към небето. Затова и в иконите той е изобразяван с меч в дясната ръка и пламък в лявата. Той е този, който поддържа ред в материалния свят. Архангел Уриил помага на божествения план, въплътен в земния свят. Пламъкът в ръката му е символ на напътствието по пътя на светлината и истината. Той е патрон на хората, които се занимават с наука и изкуство; които носят знания и просвещение. Тези личности обаче трябва да помнят, че значението на всяко познание е любов към ближния.

Уриил осигурява комуникация между хората и ангелите. Той се смята за един от най-мъдрите архангели, който помага на онези, които се обръщат към него, и изпраща на запитващите необходимата информация и нови идеи. Архангел Уриил носи мир и братство, омекотява разногласията и помага да се възстановят приятелските отношения между хората.

Триада на водата (Рак, Скорпион, Риба) - Архангел Гавраил – Вестителят на Бога

Архангел Гавраил е един от седемте архангели, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкриват пророчествата и защитават вярващите от злото. Свързва се с елемента Вода. Архангел Гавраил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син. Той е и Благовестителят, който съобщава за раждането на Йоан Кръстител – Предтечата, който проповядва идването на Спасителя. Както в източноправославното, така и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавраил с цъфнала лилия в ръка – символ на непорочността на Светата Дева. Архангел Гавраил е и патрон на семейното огнище, което носи мир и спокойствие.

Четете още: Ето каква е твоята магическа сила според зодията