Съставки:
750 г кисело зеле
70 г мас
2 бр. дафинов лист
250 г ориз
1 гл. лук кромид стар
400 г кайма
2 бр. наденица
400 мл сметана течна
1 щипка черен пипер млян
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва и се запържва в 50 г мас. Добавят се 250 мл вода, дафиновите листа и пипер на вкус и се задушава за 50 минути (трябва да остане на мазнина).
Слагат се да заврат 750 мл подсолена вода, добавя се ориза и се вари 12 минути.
Лука се обелва и нарязва, сварява се в 5 с.л. вода, докато тя се изпари.
Каймата се подправя със сол и пипер, добавят се 20 г мас към лука и каймата се запържва с него.
Добавя се ориза. Наденицата се нарязва. Намазнява се огнеупорен съд и се нареждат последователно зелето, каймата с ориза и надениците, като се завърши със зеле.
Залива се със сметана и се пече 30-40 минути на 225-250 С.