Автор
Woman.bg

Как пазели талия наложниците в султанския харем

Сериалът „Великолепният век“ потопи българските зрителки в една източна приказка с романтика и интриги, десетки красиви жени и не по-малко красиви мъже. Една млада девойка от Москва толкова се вдъхновила от сериала, че заминала за Турция, омъжила се за местен хубавец и записала висше в Истанбулския университет. Точно там тя открила сензационни документи, които й помогнали да разработи уникална система за отслабване. Авторката на диетата Яна Бай-Лилик споделя с нас подробности за своята диета.

Минус 10 кила

„Университетът е построен на мястото на Стария дворец, където през Средновековието са се обучавали наложниците на султаните. Включително и на Сулейман I, който е показан в сериала. Исках да прегледам всички документи от онзи период, които са се запазили до наши дни.

Когато прочетох домакинските книги на харема, разбрах колко много измислица има във „Великолепният век“. Тоест писателите, художниците, а сега и режисьорите доста са поукрасили действителността, за да получат красив сюжет.

Реалният живот на наложниците е бил триста пъти по-скучен. Но пък са правили толкова полезни неща със себе си, за да останат красиви и стройни! Още тогава са имали разработени цели системи за правилно хранене (в харема е действало правилото за седемте трапези) и разумни физически натоварвания. За да остават красавиците женствени, вместо да правят „плочки“ на корема.

С тази диета аз свалих 10 кила наднормено тегло. Надявам се безценният опит на средновековните хубавици да бъде полезен и за съвременните жени.“

Царски път за брюнетките

„Всъщност думата „харем“ се превежда като „охранявана зона“. Тоест това е място, където от всички мъже може да влиза само султанът – е, и евнусите (те не се броят). Но това не е просто общежитие. Харемът е бил едновременно фитнес-център, салон за красота и школа за обучение на девойките.

В книгите е записано, че в харемите се е поддържала стриктна селекция. Хубавиците от цялата империя не са се събирали там просто така, нито харемът се е попълвал със случайно пленени девойки. Имало е ясен план колко нови момичета са нужни годишно и с какъв цвят на косата да бъдат те. Според статистиката 85-90 % са били задължително брюнетки. Блондинките били значително по-малко, а червенокосите се смятали за табу – през Средновековието управниците смятали червенокосите за въплъщение на демоничните сили. Но ако проследите кои са победителките на „Мис свят“ през последните години, ще видите същата тенденция!“

Задължителна тънка талия

„Ще се изненадате, но ръстът на момичетата не бил от особено значение. Най-важното било да са стройни. Сигурно мнозина туристи са виждали в Турция доста пухкави танцьорки, играещи кючек. Тези дами обаче нямат нищо общо с хубавиците, които са живеели в харема.

Султаните са ценили високо ханша и талията. При това, колкото и да е странно, почти не са обръщали внимание на гърдите. Идеалната пропорция между талия и ханш е описана като 2/3. Това отговаря напълно на съвременните критерии 60/90.“

Придвижвай се пеша, а най-добре тичай

„В харема на султана имало около 500 стаи, както и огромен парк. На наложниците им се забранявало да се возят с карета (освен любимата жена на султана). Налагало им се да ходят навсякъде пеш. И това е едва началото на програмата за средновековен фитнес.

Всеки ден в парка се правили състезания – едно от момичетата бягало, държейки в ръка шал или кърпа. Другите го гонели. Онази, която успявала да открадне кърпата от бегълката, ставала кралица на деня. За награда получавала хамам, масаж и други приятни процедури. Това било сериозен трофей, защото на подобни благини се радвали само победителката в гоненицата и наложницата, която се готвела за любовна нощ със султана. Напълно обяснимо, в харема живеели до хиляда жени едновременно, които не биха се събрали в турската баня.“



Танцувай, докато си млада

„Имало и танци. Танцували дълго, докато оркестърът не припадал от умора. Въпреки разпространеното мнение, че наложниците са владеели само съблазнителен кючек, в книгите е записано, че са разучавали до 20 различни танци, при това всичките с допълнително натоварване.

Както на репетициите, така и пред султана момичетата носили тежки гривни на китките и на глезените, а понякога и колиета и нанизи. Друг път просто държали в ръцете си портокали или нарове… Пробвайте да танцувате така поне 2-3 пъти седмично – ефектът е потресаващ.“

Приятно плуване

„Още един вид физическо натоварване – плуване. Наложниците ползвали три големи басейна на територията на харема. Смята се, че през XV век вече е имало известни елементи на аквааеробика – момичетата практикували разтягания във водата по двойки. Впрочем, именно край басейна султанът наблюдавал хубавиците си и съставял списък на претендентките за ложето си. Например за сряда-четвъртък-петък.

Но най-важното е, че тези упражнения – ходене, плуване и танци – не са изисквали от момичетата някакви нечовешки усилия. Всичко става от само себе си, а ефектът е невероятен. Съвременните момичета могат да изпитват удоволствие от тези тренировки и при това да стават по-стройни.“

Правилото на седемте трапези


„Според записите от харемните книги наложниците са се хранили по седем пъти на ден! Това не е диета, а мечта. Ето какво им е било позволено да ядат:

1. Сутрин на гладно момичетата пиели айран. В Турция го пият солен, но можете и да не го солите.

2. Закуска – варени яйца, пилешко, зеленчуци, плодове. И отново айран, но овкусен със зелени подправки.

3. Кафе-почивка. През онези години кафето се смятало за напитка, достъпна само за елита, а на жените изобщо им забранявали да го пият. Само за наложниците на султана се правело изключение. Кафето обикновено се сервирало с фурми и стафиди.

4. Обяд. Задължително имало зеленчукова супа или супа от леща. Сервирали се и месо, маслини и тънки рула от плоски питки с пълнеж от сирене и зелени подправки. Впрочем, сега са много популярни пълнените маслини (с аншоа, сьомга, бадеми и т.н.), а тази идея идва именно от харема на султан Сулейман. Исторически факт.

5. Втори обяд. Но вече с риба, октопод и други морски дарове. И отново зеленчуци, сирене и маслини.

Важно! В харемните книги е описан размерът на порциите. На момичетата не им се позволявало да изяждат повече от 250 гр. на едно хранене. И чинийките били малки, за да не изкушават хубавиците.

6. Вечеря. Най-често само плодове. На онези, които отивали в спалнята на султана (и на няколкото резервни наложници) им позволявали да пият кафе.

7. Преди лягане – пак айран със зелени подправки.

Наложниците се ограничавали само откъм сладкиши. Десертите били позволени само сутринта, след нощ, прекарана в покоите на султана. И до обяд! Имайки предвид колко рядко стигали момичетата до ложето на султана, много от тях години наред изобщо не хапвали сладкиши.“

Особености на турската кухня

„Турската кухня е идеална за диета. Първо – всичко се готви на зехтин, което е не само вкусно, но и полезно. Второ – месото е изключително диетично, агнешко, телешко или пилешко. Трето – салатите и зеленчуците никога не се подправят с майонеза! Само лимонов сок, малко оцет и зехтин.

Голямото количество зеленчуци също е плюс. Особено печените патладжани. Трябва да се отбележи и пристрастието на турските готвачи към киселото мляко, с което се подправя какво ли не. Дори месото се готви в кисело мляко.“