Автор
Woman.bg

Как да решим проблема с цъфтящата коса без подстригване

Цъфналите връхчета често се изпречват на пътя ни към една разпространена женска мечта – дълга и разкошна коса. За начало ще ви разочароваме малко – практически всяка жена, която ползва сешоар, преса или маша има цъфнали връхчета. Имат ги дори жени, които не ползват подобни уреди! За да избегнете нацепването на косъмчетата, трябва да спазвате някои прости правила.

В идеалния случай късата коса трябва да се подрязва с 1-2 см. веднъж на 4-8 седмици, средно дългата – веднъж на 6-8 седмици, а дългата коса – веднъж на 8-12 седмици. Ако косата ви е особено склонна към „цъфтеж“, можете да се подстригвате и малко по-често. Ако обаче не искате да подкъсявате косата си, има няколко варианта да подобрите външния вид на връхчетата. Основната причина за нацепването им е недостигът на определени витамини и общото обезводняване на организма. Цъфтенето на косата може да се дължи и на външни фактори като:

- фризиране с горещи уреди;
- химическа обработка на косата (боядисване или къдрене);
- слънчеви лъчи;
- замърсяване на въздуха;
- миене с гореща вода;
- честа смяна на шампоана;
- прекомерно използване на лакове, пяни и гелове;
- често посещение на плувен басейн с хлорирана вода.

Когато външният слой на косъма е увреден, вътрешната му структура се оголва. Това прави косата по-слаба, суха, чуплива и „цъфнала“.

Какво да правим?

Ако косата ви вече цъфти, можете да я спасите с помощта на маски, масла и серуми, които ще подхранят увредените косми. След миене с шампоан непременно ползвайте кондиционер, а ако имате време – по-добре маска. После нанесете масло за коса по цялата дължина, отбягвайки зоната край корените (нанесете 2 капки на дланите си и ги разпределете по цялата дължина). Ако не искате да утежнявате косата си, ползвайте само серум за връхчетата. Не забравяйте и средствата с термална защита при използване на сешоар, маша или преса.

Домашните маски за коса са не по-малко ефективни от купешките. Най-простата е следната – нанесете топло кокосово масло по цялата дължина на косата без корените. Изчакайте 30 минути, след което измийте с вода. Кокосовото масло действа възстановяващо и може да помогне дори и на много увредена коса.

Можете да си направите и маска с авокадо, което е богато на омега-3 мастни киселини. Намачкайте обелено авокадо на паста, добавете 1/4 чаша вода и разбийте сместа до образуване на пяна. Нанесете готовата маска на цъфналите връхчета и я оставете 20-30 минути, преди да измиете.

Ако имате дълга коса, която не искате да подкъсявате, във фризьорските салони се предлага услугата „полиране на коса“, при която цъфналите връхчета се отстраняват, а дължината на косата се запазва. Специалната насадка за полиране се слага на машинка за подстригване и премахва само цъфналите връхчета.

Но за да предотвратите появата на цъфнали връхчета, трябва да спазвате някои правила:

1. Ползвайте гребен с широки зъбци и го ползвайте в банята – а по-точно след нанасяне на балсама. Така ще можете да разплетете безвредно косата. В никакъв случай не се решете веднага след измиване с шампоан и не си разтривайте косата с хавлиена кърпа.

2. Ползвайте само скъпи сешоари – те няма да прегряват при работа и няма да изгорят косата ви. Не забравяйте да слагате и накрайника на сешоара, той ще предпази косата ви от травмиращия горещ въздух. Ползвайте и стайлинг-средства с термозащита – те точно за това са измислени.

3. Яжте продукти, съдържащи фолиева киселина и биотин. Тези вещества ще направят косата ви здрава, гъста и жилава. Фолиева киселина се съдържа в листните зеленчуци, портокалите, бобените култури и пшеницата. Биотин можете да си набавите от кафявия ориз, лещата, слънчогледовото семе и орехите.

Четете още: Тенденциите при косите това лято!