Мнозина от нас не умея а кажа „не“, когато чуят молба от близки хора или познати. Разбира се, хубаво е да помагаме на ближния. Но може да стигнем до момент, в който да изпитаме неприятното чувство, че просто ни използват – нагло и безогледно.

Естествено ни е обидно да си признаем, че някой не ни е приятел, а просто потребител, че не ни цени или обича, а само ни използва!

Представяме ви най-разпространените ситуации на използване на един човек от друг:

Използват ме, за да си решат финансовите проблеми

Това е най-очевидната проява на корист. Но отстрани се вижда по-явно, отколкото отвътре – можеш дълго време да не забележиш, че след всяка покана „на кафенце“ следва молба за заем.

Разбира се има и случаи, когато човекът наистина има нужда спешно от пари. Но ако тези молби се повтарят редовно, постарайте се да научите приятеля си да използва по-разумно средствата си или пък му предложете да си намери допълнителна работа в интернет.

Има и друг вариант на същия проблем – когато в двойка мъж-жена някой дава любов и грижи, а друг продава любовта си към този човек за лъскав живот и атрибути на разкош.

Използват ме, за да си вдигнат самочувствието

Понякога се случва човек (мъж или жена), нуждаещ се от постоянно обожание и възхищение, да се опитва да блесне на ваш гръб.

Внимавайте с такива хора, от отношенията с тях няма да произлезе нищо положително.

Използва ме, за да получат временно удовлетворение

Ако някой ви се обажда периодично, само за да прекара една нощ с вас, а после изчезва за неопределен период от време, появявайки се пак след N-брой дни – можем само да ви посъветваме да внимавате.

Ако това положение ви устройва и нямате желания за по-сериозна връзка, може и да се престорите, че не забелязвате този очевиден акт на използване.



Използват ме, за да предизвикат ревност у друг

Когато мъжът на романтична среща е потънал в мислите си, отговаря едносрично и почти не ви слуша, а после изведнъж се пробужда и проявява по-интимно внимание към вас– огледайте се дали бившата му не е наоколо. Щом тя изчезне от хоризонта, кавалерът отново ще изгуби интерес към вас. Изводът е един – вие сте му нужна, само за да се направи на голям женкар пред друга жена.

Използват ме, когато им е скучно

Случва се да звъннете на приятел – а той е зает. И на следващото позвъняване е така, и пак, и отново… Но когато му е скучно, той с часове ще си говори с вас, ще ви разсейва от важните задачи, ще се мъкне с вас навсякъде. И за него няма значение дали сте искали да прекарате известно време сама или си търсите компания.

Използват ме за „кошче за душевни отпадъци“

Сигурно всеки от нас си има приятел, колега или роднина, който не спира да се оплаква от какво ли не. Той е натрупал негативна енергия – какво да я прави сега? Естествено че ще я изсипе върху вас. С часове ще ви се оплаква и ще разказва в подробности колко лошо се държат с него хората. Но най-важното е, че какъвто и изход от тази неприятна ситуация да предложиш, той ще бъде отхвърлен. Нали ако проблемът се реши, ще трябва да се търси нов повод за мрънкане и оплакване? Типичния образ на жертвата.

Използват ме, за да бъдат щастливи за моя сметка

Някои инфантилни „възрастни деца“ паразитират върху близките си, изсмуквайки от тях време и енергия. Наричат ги още „енергийни вампири“. На тях им е добре, когато някой е разстроен, те се стараят да изкарат емоции от хората, будейки чувство за вина или съжаление – и с това се „хранят“. На физическо ниво имат нужда от силен човек, който да ги подбутва, да ги командва, да им помага за всичко и да решава проблемите им.

Използват ме, за да си изградят кариерата

Тези хора ще ви помолят да кажете една добра дума пред директора и ще манипулират поведението ви така, че сами да се почувствате длъжни да ги тласнете нагоре по кариерната стълбица.

Обърнете внимание на човека, който натрапчиво се интересува от всичко, свързано с работата ви – и внимавайте. Този кариерист ще стъпи и върху трупа ви, ако се наложи.

Използват ме като професионалист

Разбира се всички се чувстваме поласкани, когато другите ни смятат за умни, трудолюбиви и продуктивни. И вие с радост приемате комплиментите и се нагърбвате с работата на колегите ки – или пишете курсовите работи на състудентите си.

Това уж е удобно за всички. Но е време да се замислите дали хората ви търсят, само за да делегират върху вас своите задължение, а не за да пият кафе с вас, да се разходят из парка или да си поговорите. Още по-тревожен сигнал е, ако когато вие се обърнете към тези хора за помощ, те „не знаят“ как да ви помогнат.

Как да проверя наистина дали ме използват

Най-сигурният начин да си отговорите на въпроса „Използват ли ме околните?“ е да се научите да казате „не“. Това изобщо не означава да отказвате на всички. Не!

Просто опитайте тактично и интелигентно да обясните на човека насреща, който ви се струва подозрителен, че не можете днес да дадете или направите това, което той е свикнал да получава. После откажете още веднъж, оправдавайки се със заетост. Ще се изненадате какви слухове ще плъзнат за вас из офиса или по съседите. Пък може и право в очите да чуете, че сте неблагодарна и лицемерна приятелка!

Този човек естествено ще ви се разсърди. Но това не е повод за мъка, ако в резултат на вашите откази от гърба ви се смъкнат хората, паразитиращи върху вашата добрина и отзивчивост. На тяхно място ще дойдат други, които също умеят да помагат, да споделят и да обичат наистина, а не само да използват ближния користно.