Лятото е вече тук и всички се потим в залите или на открито и се лишаваме от лакомства, за да сме перфектни на плажа. В тази статия ще ви разкажем как да отслабнете, без да навредите на здравето и самочувствието си.

ПОВЕЧЕ ВОДА

Човечеството е в странни взаимоотношения с водата – учените ту ни съветват да пием поне по два литра вода на ден, ту ни предупреждават, че водата предизвиква подпухване. Но има един полезен навик, който ще ви помогне да се „сприятелите“ с водата – 2 чаши вода преди ядене подобряват храносмилането и ще ви помогнат да ядете по-малко. Не по-малко ефективна рецепта е да изпивате чаша топла вода с лимон и мед сутрин (20 минути преди закуска). Това също работи. Само че запомнете, че не е добре да пиете вода по време на хранене.

ПОВЕЧЕ ПОДПРАВКИ

В Индия и Азия жените са толкова стройни, защото се хранят основно с люти храни. Повишавайки телесната температура, лютото помага на тялото да изгори по-бързо калориите. Така че малко червен или черен пипер с вечерята или щипка канела в кафето няма да ви навредят.

МИНИМАЛНИ КОЛИЧЕСТВА СЛАДКО

Не се настройвайте за пълен отказ от десертите, защото така ще програмите мозъка си за противоречие – той ще иска още повече кроасани и бонбони. Остават два варианта – или да консумирате предимно сложни въглехидрати (зърнени храни и плодове), но при това да откажете напълно шоколада и другите сладкиши, или да потърсите алтернатива. Например можете да замените млечния шоколад с тъмен, сладоледа със замразен йогурт, бонбоните със сушени плодове, а капучиното – с американо. Впрочем кафето с мляко е нещо убийствено за човешкия стомах – тази комбинация не може да се храносмила, така че по-добре пийте двете напитки поотделно.

НИКАКВИ ПЕЧИВА

Кифлите и баничките заслужават отделна подточка. Ще се наложи да забравите поне за един месец вкуса на бутерките, кроасаните, поничките, белия хляб. Можете да си позволите най-много една филия пълнозърнест хляб на закуска – нищо повече!

СБОГОМ НА СОЛТА

Ако със захарта можем да направим компромис, то със солта нямаме друг избор, освен да се сбогуваме. Причината е проста – солта задържа вода в организма и забавя храносмилането.

ПО-МАЛКО АЛКОХОЛ

Приятелите ви могат колкото си искат да ви разправят, че от една чаша вино нищо няма да ви стане, но се постарайте да устоите на изкушението. Алкохолът във всякакъв вид също като солта задържа течности в организма, предизвиквайки подпухване на кожата и целулит. Разбира се можете да пробвате да си пийвате вода с виното (на една чаша вино трябва да изпиете 3-4 чаши вода), но това едва ли ще ви хареса. Така че намалете алкохолните напитки до минимум, докато си връщате формата.

ДА ЯМ ИЛИ ДА НЕ ЯМ СЛЕД ШЕСТ?

Това правило наистина действа, само че рискувате към полунощ да не издържите и да унищожите цялото съдържание на хладилника. Ако пък се отличавате със силна воля, може да се въртите в леглото и да не можете да заспите от къркорене в червата. Разбира се ако си лягате точно в 22:00, този режим ще е подходящ за вас, но във всички останали случаи можете да си позволите лека вечеря или замезване 3 часа преди лягане.

ФИЗИЧЕСКИ НАТОВАРВАНИЯ

За жалост не може без тях. Започнете с леки тренировки – клякания и напади сутрин и вечер. Ходете да тичате или да плувате. Не се претоварвайте – така рискувате не само да изпаднете в паника, че напълнявате от тренировките (заради подутите от непривичната дейност мускули), но и да получите травма. Бъдете по-умни – напрягайте мускулите на седалището и корема по време на ходене или по време на работа.

МАСАЖ

Не забравяйте да ползвате скрабове за тяло 2-3 пъти седмично, да си правите компреси и масажи със стягащи кремове и гелове. Ако ви мързи да моделирате самостоятелно фигурата си, обърнете се към специалист – в много салони се прави апаратен и моделиращ масаж. За масажа обаче има и противопоказания – например ако имате високо кръвно, нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, разширени вени и различни кожни алергии.