Автор
Ева Лъчезарова

Как да не се разболеете, докато се грижите за болното си мъниче

Децата обикновено не обичат да споделят играчките и принадлежностите си, но за сметка на това често се случва да си разменят бактерии и вируси.

Тази година грипът ни застигна с особена сила и без значение дали сте от късметлиите, които все още не са се разболели или сте от тези, които вече са преминали през симптомите му, но искате да се предпазите от повторната вълна, съветите в тази статия ще ви бъдат от полза да останете здрави.

В нея сме обърнали специално внимание на това как да се погрижите за своето болно дете и същевременно да предпазите останалите членове от семейството от заразяване.

Скорошно изследва на университета в Аризона показа, че жените, които са майки са два пъти по-застрашени от инвазиите на вируси отколкото останалите дами, така че бъдете по-предпазливи.

Дезинфекцирайте дома си

Понякога забравяме някои важни места в дома си, които могат да станат „любими“ на вирусите и бактериите. Сред тях са дръжките на вратите и на шкафчетата, телефоните, дистанционните, компютрите и таблетите. Препоръчително е да сменяте по-често спалното бельо и да го перете на по-високи градуси. Обърнете внимание и на четките си за зъби, които също е добре да сменяте по-често през грипния сезон.

Погрижете се за детските играчки

Играчките обикновено са разпръснати из целия дом, а детето ви е в постоянен контакт с тях, което ги прави подходящ приемник на всички вирусите и бактериите. По-добре обаче е да ги дезинфекцирате след като мъникът се оправи, защото трудно ще му забраните да играе с тях. Най-лесният вариант е да ги почистите с кислородна вода или със сапун и гореща вода, в зависимост състава и материала, от който са направени.

Обърнете внимание на физическия контакт

В зависимост от сериозността на състоянието на вашето дете, понякога е добре да носите маска, дори когато сте си вкъщи. Чудесна идея е да проявите творчество и да нарисувате нещо върху нея - изплезен език, забавни зъби или пък да му напишете послание, така ще се забавлявате заедно и със сигурност ще го накарате да се усмихне, дори докато е болно.

Ограничете присъствието на болния мъник в кухнята

Често свързваме кухнята с вкусни и ароматни ястия и не си даваме сметка, че всъщност е едно от местата в дома, където има най-много микроби и бактерии. Вирусите могат да оцелеят във влажна среда от няколко часа до няколко дни. Ето защо, ако детенцето ви често прекарва времето си в кухнята или около плота докато е болно, лесно може да зарази храната на цялото семейство. Друго важно нещо е да ограничите доколкото е възможно достъпа му до хладилника, тъй като врата му е сред най-често използваните от всички и лесно може да допринесе за разпространението на вируси.

Добре, а ако все пак тръгна да се разболявам?

Ако усетите първите симптоми на настинка или грип, е добре да вземете мерки веднага, за да ги пресечете. За възрастни оптимален вариант е "Флудрекс Хот Дринк", който успешно се справя с температурата, главоболието, болките в гърлото, хремата, болките в мускулите и чувството на обща отпадналост. Той съдържа точно количество парацетамол в комбинация с фенилефринов хидрохлорид и витамин С. Чудесно свойство на Флудрекс е, че приемът му не води до сънливост, което означава, че няма как да ви попречи да бъдете в пълна кондиция, за да се грижите за детето си.

Специално за мъници от 6 до 12 години пък е разработен продуктът "Флудрекс Тими", който съдържа същите активни съставки, но в дозировка, подходяща за деца. Към тях е добавен натурален сух екстракт от мащерка и с приятен вкус. Така малчуганът няма да се мръщи на горещата напитка, която ще трябва да приема няколко пъти на ден докато оздравее и се пребори със симптомите на грип.

(в материала има продуктово позициониране)