На 21 юни 2018 г. за трета поредна година отбелязваме Международния ден на йога. Денят е обявен единодушно от Общото събрание на ООН през 2015 г. и се чества ежегодно. Датата е избрана неслучайно. Това е денят на лятното слънцестоене, когато светлината е най-много, а силата на йога влива баланс и хармония в човешкото тяло и душа.

Йога е физическа, умствена и духовна практика, идваща от древна Индия. Особено важно място в своята философия тя отделя на седемте енергийни центъра в човешкото тяло – чакрите – зоните с най-висока концентрация на енергия; възлите, в които се вплитат жизненост, мисли, поведение, здраве, любов, интелект и творчество. Тези центрове са разположени по дължината на гръбначния стълб и с тях са свързани определени органи, жлези и нервни окончания.

В процеса на усъвършенстване на всяка чакра личността придобива все по-голяма духовна сила и себепознание, които приближават духа му до по-висша степен на просветление. Ако полагаме всеки ден нужните усилия, за да поддържаме чакрите си активни и отворени, ще се чувстваме ведри, щастливи и спокойни.

1. Муладхара – Аз живея (корен)


Това е първата чакра, основата на цялата система с чакри. Разположена е в основата на гръбначния стълб.
Цел – заземява и свързва с основните и най-важни принципи в живота.


Йога поза - дърво. Начинаещите могат да я изпълняват, подпрени на стената за повече опора. Укрепва бедрата и действа терапевтично на ишиаса.

2. Свадхистхана - Аз искам (желание)

Втората чакра, разположена в средата под пъпа и над срамната коса в предната част на тялото, и в областта на опашката - в задната част. тя е центърът на нашата креативност и сексуално желание.
Цел - може да ни свърже с вътрешното ни аз и да видим красотата на живота около нас.

Йога поза - богиня. Укрепва мускулите на бедрата и на колената; разкрива вътрешната и външната сила.

3. Манипура – Аз горя (огън)

Свързана е със способността да вземаме решение, силата и волята.
Цел - да напуснем зоната на комфорт и с премерен риск да разгърнем способностите и силите си.

Йога поза - воин. Подобрява храносмилането и метаболизма.

4. Анахата - Аз обичам (сърце)

Това е сърцето на чакра системата, защото е разположена именно в тази област на човешкото тяло. Свързана е с баланса, любовта и връзката.
Цел - осигурява равновесие; лесно отслабва и е ранима.

Йога поза - камила. Заздравява мускулатурата на гърба и стабилизира състоянието на гръбначния стълб.

5. Вишудха - Аз съм в хармония със себе си и света (пречистване)


Петата чакра е свързана със звука и вибрациите и лечебното въздействие, което те могат да имат. Разположена е в областта на врата. Вниманието е насочено към фините пулсации.
Цел - чрез звук да се въздейства на клетъчната материя.

Йога поза - свещ. Важно при тази поза е тежестта на тялото да пада върху раменете и горната част на ръцете, а не върху главата и шията. Стимулира работата на щитовидната жлеза и захранва мозъка с кръв за по-качествена работа.

6. Аджна – Аз знам (светлина)


Знанието и възприемането на нови неща са изключително свързани с тази чакра. Тя е разположена е в центъра на главата, на нивото на очите.
Цел - възприемане. Шестата чакра е свързана със светлината. Това е духовното око, благодарение на което можем да виждаме отвъд материята.

Йога поза - шванасана (гледащо надолу куче). Действа терапевтично при синузит и облекчава симптомите при менопауза. Важно е да останете в тази поза до 3 минути.

7. Сахасрара – Аз съм просветен (съзнание)

Седмата чакра се нарича и Корона. Тя символизира най-висшето състояние на съществуването. Разположена е на върха на главата.
Цел - осигурява блаженство. Може да увеличи усещането за любов.

Йога поза - стойка на глава. Начинаещите е добре да използват опората на стена, за да няма прекалено много налягане върху главата. Действа антистресово и терапевтично при безплодие.

Четете още: 7 интересни факта за йогата