Автор
Филип Данауи

Израел първа на "Евровизия", нашите извън десетката

20 години след последната си победа с транссексуалната Дана Интернешънъл, Израел отново са на върха на "Евровизия". Преди броени минути директно от Лисабон, Португалия, където се състоя събитието, бе излъчен официалния фаворит в песенния конкурс и това е ексцентричната дебеланка Нета Барзилай. С 529 точки парчето й Toy се издигна на върха, а директно след него в класацията се подреди кипърката Елени Фоурейра. Тя беше начело в залозите на букмейкърските залагания, но не се окичи с победата. Челната тройка заключи Цезар Симпсън от Австрия. България, която беше представлявана от групата Equinox и песента Bones се класира извън челната десетка - 14 място. Уви, миналогодишният резултат на Кристиян Костов (второ място) и този на Поли Генова през 2016-а - трето място, остават ненадминати, нито бетонирани.

"Благодаря, че избрахте различното! Благодаря, че приехте различията ни! Обичам страната си, следващия път ще се видим в Йерусалим!", тържествено заяви победителката Нета, която с визията и с представянето си разчупи канона на традиционните представи за участниците в подобни конкурси. 25-годишната еврейка е родена в Ход ХаШарон. Още докато е малка, тя и нейното грузинско семейство, се местят да живеят в Нигерия за 4 години, след което отново се връщат в Израел. Нета е завършила средно и висше музикално образование. Тя е била и певица в оркестъра на израелските военноморски сили, а също и инструктор на млади музикални таланти. През 2016 г. съосновава група, наречена Експериментът и с нея обикаля Израел. Тя участва и в няколко театрални музикални постановки.

България не получи 12 точки от никое от журитата на страните гласуващи в международния музикален фестивал. Най-високите оценки бяха 10 точки, които ни дадоха Ирландия и Финландия. Молдова и Естония отредиха за нашите музиканти по 8 точки. Останалите страни, които също подкрепиха Equinox бяха Великобритания, Швеция, Португалия, Албания, Хърватия, Азербейджан, Грузия, Австрия, Малта, Дания, Чехия, Израел, Полша, Швейцария.

Вотът на публиката ни отреди 66 точки (общо с тези на журито - 166), но те не достигнаха до изкачването на България на по-челно място във финалния списък. Гласуването на българската публика остави 12 точки за кипърката Елени Фоурейра. Журито ни пък ги даде на австрийския представител Цезар Симпсън, който е бил беквокалист на нашата Поли Генова при изявата й в "Евровизия" преди две години.

Преди победата на Нета, миналогодишният първенец Салвадор Собрал изпълни прочувственото си Amar Pelos Dois. Това беше първата му изява, след като претърпя сърдечна трансплантация. В изпълнението му се включи бразилската музикална легенда Гаетано Валосо. По думите на Собрал, най-хубавото нещо след победата му в конкурса, е именно това, че тя го е срещнала с бразилецът носител на "Грами".