Автор
Woman.bg

Хормоните управляват нас, но знаем ли ние как да управляваме тях?

За хормоните се пише много. Истината е, че от тях зависи нашето здраве, настроение, външен вид, сън, апетит, сила на волята и даже интелект. Метаболизмът, физическото ни развитие, дори емоциите ни се управляват от хормоните. С две думи - хормоните управляват нас, но знаем ли ние как да управляваме тях? Известно е, че тяхното нарушение може сериозно да разклати както физическото ни, така и душевното ни равновесие. Как хормоните могат да ни прецакат и как да не им позволим това?

Кортизол - хормонът на стреса

Кортизолът е стероиден хормон, или по-точно – глюкокортикоид, който се секретира от кората на надбъбречните жлези. Той е от изключително значение за нашето здраве. При появата на опасност, тялото ни реагира, като произвежда хормона кортизол. Поради тази причина той е известен като хормона на стреса. Ползите от освобождаването на малки количества кортизол в тялото, са следните: Помага на организма да контролира стреса. Участва в регулирането на кръвното налягане. Участва в регулирането на кръвната захар и превръщането на захарта и мазнините в енергия. Важен е за правилното функциониране на имунната система. Постоянното отделяне на високи нива на кортизол обаче, може да доведе до много негативни последици. Ако това състояние продължи по-дълъг период от време, се развива т. нар. синдром на Кушинг. Той води до промени в настроението, храносмилателни проблеми, болести на сърцето и хипертония, проблеми със съня, повишаване на теглото, отслабване на имунната защита на организма, дехидратация на кожата.

Как да намалите свръхпроизводството на кортизол? Намалете стреса – например с помощта на медитация или слушане на релаксираща музика. Хранете се начесто по малко, за да поддържате нивата на кръвната захар стабилни, тъй като колебанията могат да предизвикат освобождаване на кортизола. Яжте храни с нисък гликемичен индекс, като ябълки, пълнозърнест хляб или кашу, които бавно освобождават енергията. Избягвайте тичането и физическото натоварване на организма повече от 45 минути, тъй като води до натрупването на излишен кортизол. Намалете кофеина, в случай че го консумирате в големи количества. Пълноценният сън също е от значение за нормалните нива на кортизол. Пийте много вода.

Естроген - хормонът на женствеността


Естрогенът е „женски“ хормон, който отговаря за половото развитие при жените – той регулира менструалния цикъл и засяга цялата репродуктивна система.
Твърде много естроген в кръвта може да причини натрупване на мазнини в областта на ханша и бедрата. Тези мастни клетки произвеждат повече естроген, който от своя страна се грижи за задържането и съхранението на мазнините в тялото. Сред причините, които могат да провокират появата на този проблем, са нepaциoнaлнoто xpaнeнe, нepвнoто пpeнaпpeжeниe, хpoничните зaбoлявaния, затлъстяването, заболяванията на ендокринната система или от съчетанието на всички тези фактори. Ако нивата на естроген са твърде високи, се получава така нареченото естрогенно доминиране.

Как да намалите свръхпроизводството на естроген? Соевите добавки могат да намалят производството на естроген, тъй като те имитират естроген. Те обаче задължително трябва да се приемат по лекарско предписание. Специалистът най-добре знае какво количество и колко време трябва да се приема от тях. Ограничете обработеното месо и кафето, тъй като те натоварват черния дроб. При проблеми с метаболизма на естрогена е хубаво да се избягват колкото се може повече токсините и да се консумират повече кръстоцветни зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, карфиол, алабаш, ряпа, както и люцерна, женско биле, ленено семе, ръж, царевица, боб, леща и др. Намаляването на стреса е от огромно значение. Спортът и движението също са изключително важни, тъй като те могат да ускорят процесите на детоксикация на черния дроб, да стимулират загубата на тегло, да намалят нивата на хормоните на стреса в организма и да помогнат за смекчаване на проблемите, свързани с естрогенната доминация.

Тироксин - хормонът на фигурата и ума

Тироксинът е хормон на щитовидната жлеза, секретиран от щитовидната жлеза. Представлява хормон с влияние върху дейността на нервната система. Регулира скоростта на обмяната на веществата и мисленето. Нормалното количество тироксин придава стройност на тялото, гладкост на кожата, движенията са умели, но и грациозни. Когато щитовидната жлеза започне да произвежда по-малко или никакъв щитовиден хормон, се появява хипотироидизмът. Симптомите са: отпадналост, бързо уморяване, студени крака, нервност, липса на концентрация, забавен пулс, напълняване, запек, нередовни менструални цикли, липса на овулация, нервност, депресия, ендометриоза, стерилитет, спонтанен аборт, акне, артрит, косопад и др. Изобилието на хормона води води до засилване на сърцебиенето, появяват се проблеми със съня, постоянна тревога, трудности при съсредоточаване.

Как да регулираме нивата на тироксин?
За нормалното му синтезиране в организма е необходим приемът на йод. Ако сте диагностицирани с хипо- или хипертиреоидизъм, лекарят най-добре ще знае какво да ви препоръча.

Прогестерон - хормонът на бременността

Прогестерон е стероиден хормон, който се среща основно при жените и в много малки количества в тестисите на мъжете. Синтезира се в половите и в надбъбречните жлези, в мозъка, в плацентата – у бременни жени. Спомага за нормалното протичане на една бременност и за приемането на зародиша в матката. Има пряка връзка с месечния цикъл, като преобладава във втората му половина, а естрогенът – в първата. С две думи прогестеронът подготвя лигавицата на матката за оплождането. Ето защо ниските стойности на този хормон правят зачеването по-трудно. Освен това той помага за задържането на плода, поради което стойностите му трябва да бъдат високи и по време на бременността.

Как да нормализирате производството на прогестерон? Увеличете консумацията на храни, богати на витамин Е – те стимулират производството на прогестерон. Те включват слънчогледово семе и фъстъчено масло. Намалете приема на натрий. Избягвайте обработената храна, полуфабрикатите и готовите ястия. Пълноценният сън също също е от изключително значение за нормалната функция на този хормон.

Тестостерон - хормонът на сексуалността

Този хормон при жените се произвежда в надбъбречните жлези. Нормално е в съвсем малки количества. Именно тестостеронът е причина човек да изпитва сексуално влечение, той прави ни настоятелни и целеустремени. Изобилието му в женския организъм води до засилване на мускулатурата, характерът става избухлив и агресивен, кожата става по-груба и мазна, появяват се пъпчиви обриви. Недостигът му пък оказва влияние само на сексуалното влечение и жената от страстна тигрица постепенно се превръща в отпусната кукла. Когато нивата на тестостерон спадната твърде много, мускулната маса може да бъде заменена с мазнини.

Как да регулираме нивото на тестостерон? Тестостероновите нива при жените намаляват с възрастта, като най-много са през 20-те години, след това намаляват наполовина с менопаузата, но някои храни помагат за тяхното регулиране – такива са продуктите, богати на протеини, като риба, яйца, тофу и ядки. Цинкът, магнезият и витамин В6 повишават производството на тестостерон. Междувременно изследванията показват, че редовният секс с партньора ви също помага за поддържането нивата на тестостерон.

Соматотропин - човешкият хормон на растежа

Произвежда се в хипофизата, разположена в главния мозък. Този хормон е кумирът на спортните инструктори и треньорите по бодибилдинг. Той отговаря за увеличаването на мускулната маса, за изгарянето на мазнините и за еластичността на връзките. Изобилието на соматотропин в детството и юношеството способства за бързия растеж, при възрастните може да увеличи носа, брадичката и костите на пръстите. По време на бременност той води да уедряване на лицето, стъпалата, китките на ръцете, но след раждането всички изменения се нормализират. Недостигът му води до забавяне или спиране на растежа. Ако постоянно не си доспивате, преяждате или се преуморявате, нивото на соматотропина ще спадне, мускулите ще отслабнат и никакви физически упражнения и тренировки няма да помогнат.

Как да регулираме нивото на соматотропин? Изключителна роля за добрата функция на този хормон изпълнява пълноценният сън. Изследванията, публикувани в списание ClinicalEndocrinology, показват, че богатите на мелатонин храни, като малини, могат да повишат секрецията на този хормон с до 157%. Мелатонинът задейства освобождаването на хормони, които казват на тялото ви, че е време за сън. Друго проучване показва, че храни с високо съдържание на аминокиселината глутамин, като кисело мляко, могат също да повишат производството на хормона на растежа.

Четете още: 10 негативни емоции, които ни разболяват