Автор
Woman.bg

Гьотеборг – градът, където ще се влюбите в сауната

Швеция... Как ви звучи? Лично на мен ми звучеше прекрасно и преди да посетя тази невероятна страна. Но след последното ми пътуване до Гьотеборг твърдо мога да заявя: влюбена съм във всичко шведско: в умилителните блокчета и къщи, в любезните хора, в павираните улици, в красивите фонтани, в топлия сняг (защото когато вали, наистина е по-топло), в леда, сковал бреговете на Северно море, в островите, които приличат на гръцките - но с 30 градуса по-студени, и разбира се - в сауната.

Вариант да стигнете до Гьотеборг е през Копенхаген, откъдето може да се вземе автобус. Преминава се през известния мост Йоресунд, свързващ Дания с Швеция. Преди две години минавах по този мост и тогава дори не ми беше необходима лична карта, затова и неочакваната и изключително сериозна проверка от страна на шведската полиция този път ми се стори почти шокираща.

Всеки пътуващ в автобуса беше разпитан къде отива, за колко време и при кого от няколко красиви, но много сериозни полицайки. А след това те, заедно с кучетата, автоматично и доста тенденциозно се насочиха към няколкото емигранти, които седяха в автобуса. Багажът им беше претършуван, обувките им бяха събути, а дрехите внимателно опипани. Това ми се стори унизително, но искам да го разкажа за всички, които вярват на пропагандата за разпадащата се заради бежанците Швеция. Няма такова нещо – шведската държава е силна и стабилна икономически и социално. С една дума – нищо общо с България!

Самият Гьотеборг е голям университетски център и културна столица на Западна Швеция, а през февруари е и домакин на най-големия скандинавски филмов фестивал. Лице на фестивала тази година беше родената именно тук холивудска звезда Алисия Викандер, която присъстваше на основните церемонии. Успях да посетя две прожекции в мънички киносалони, наподобяващи по скромност българските, и гледах един прекрасен филм и един много скучен – нормално за всеки кинофестивал.

Символът на града е статуя на Посейдон, която неминуемо ще предизвика усмивки. Този Посейдон е в модерен стил и представлява огромен гол мъж с изумително малко достойнство, но пък със страшно симпатично лице. Статуята не е красива в класическия европейски смисъл на думата, но е изключително привлекателна, особено, когато светлините я озарят в зелено. Всички статуи в Гьотеборг са осветявани в зелено вечер и излъчват достолепие и спокойствие в студените нощи.

На площада до статуята се намира светлата и гостоприемна градска библиотека. Шведите четат много и са добре образовани, а интелектът им си личи по всичко, с което се захванат. Затова и библиотеката е препълнена не само със студенти. Но освен четящи, тук е пълно и с хора в социално затруднение, които спят по удобните столове. При гигантските наеми и високия стандарт в Гьотеборг също има бедни хора и дори социалната държава не може да направи много по въпроса.

Първата инструкция, която получават студентите, приети в Гьотеборгския университет, е да се обличат добре. Това означава обличане на пластове. Тук климатът е особено остър и при минус един градуса, усещането е за свиреп студ. Ако ще ходите по улиците и ще разглеждате забележителности имайте предвид, че ще ви трябва дебело яке, дебели обувки, няколко пласта дрехи, шалове и шапки. И все пак в този град е трудно да измръзнеш – пълно е с гостоприемни заведения и широко отворени обществени сгради, където можеш да се стоплиш.

А като стана дума за стопляне – най-добрият начин да изгоните студа от кожата и костите си е да отидете на сауна. В Гьотеборг има безплатна сауна в покрайнините на центъра, в района на Фрихамнен (Frihamnen). Създадена през 2015-а, тя се помещава в много шантава постройка на брега на реката, създадена от рециклирани материали. Стените на съблекалните, които са отдалечени на около 50 метра от самата сауна, са направени от бутилки.

Когато се съблечете между стените от бутилки, следва истинският екшън – притичване до сауната по брега на реката. Завивате се с кърпата и бягайте като луди, защото е мно-о-ого студено. Качете се по стълбите със страшна скорост и нахлуйте в сауната, като се хвърлите на горещите дървени пейки. Ще се стоплите веднага, а изживяването е невероятно.

Удивителното на тази вид северни сауни е, че само няколко черпака студена вода върху камъните вдигат температурата веднага с около 10 градуса. Задължително пийте много вода и излизайте на всеки десет минути от сауната навън. Оттам ще можете да се удивите на гледката към замръзналата река. Останете един час и ще се почувствате като преродени.

Друго екстремно приключение, което трябва да предприемете, докато се намирате в Гьотеборг, е посещението на архипелага острови, които се намира южно от града. Дотам се стига с градски транспорт – тоест с малък ферибот. На островите живеят хора, които ежедневно пътуват до града, затова и фериботът се движи на около половин час.

Архипелагът е природен резерват, затова и туристите са предупреждавани да го пазят, но дори и тук могат да се видят тъжни следи от човешка дейност, като например пластмасови боклуци, изхвърлени от морето върху чудесните северни плажове.

Ако имате късмет слънцето да грее, разходката ви из архипелага ще бъде изключителна. Ако духа вятър, ще ви бъде много студено. Във всички случаи си струва да видите как замръзват вълните по брега и как стъпките ви остават в студения пясък, неизмити от нищо. Ако обиколите най-отдалечения остров (с непроизносимото име Vrångö) ще стигнете до рибарско село с цветни къщички. Снимайте се, починете си и се връщайте обратно: освен да се наслаждаваш на природата, тук наистина няма какво да се прави.

Като университетски град, Гьотеборг има оживен нощен живот. На улицата с баровете в близост до площад Järntorget можете да намерите заведения с прилични цени на бирата (7-8 лв), а понякога към тях е включено и ядене.

Забавлявайте се, но имайте предвид, че нощният живот тук винаги приключва до 2 часа през нощта... Дори и през уикендите. Което, колкото и да чувствате близки новите си приятели, рязко ще ви напомни, че шведите не са българи. Те винаги се прибират вкъщи и дори и на четири крака успяват да уцелят правилната спирка на денонощния градски транспорт.

Текст и снимки: Ема Иванова

Четете още: Копенхаген – работилница за щастие при минус три