Искате да се храните здравословно, но ежедневната консумация на някои продукти ви идва малко като удар по дневния бюджет? Тук сме ви събрали цели 10 предложения, които могат да бъдат закупени на достъпни цени или дори откровено евтино, а са нискокалорични и полезни.

Зеле + моркови

Салатата от зеле и моркови е евтина, съдържа малко калории, а в същото време е освежителна и витаминозна. Приготвя се бързо и лесно, а също и става наистина вкусна с малко оцет

Кисело мляко

Доброто старо кисело мляко! Продава се на достъпни цени и е приятно и здравословно хапване за по всяко време. От него се приготвя една от най-освежителните напитки в света – айрян. Много по-добре в горещ ден или след физическо натоварване да се разхладите с айрян, отколкото с газирани напитки пълни със захар.

Ябълки

Цели или под формата на сок, те ще подсладят деня ви без да се лепнат на талията ви. Продават се през цялата година, без да достигат високи цени - през лятото можете да ги охладите, а за постигане на зимно настроение просто нарежете и поръсете обилно с канела.

Яйца

Те са хранителни и полезни, а ако наистина държите на здравето си, консумирайте само белтъците (които знаем, че са наистина богати на протеини). Най-добрият и бърз вариант за полезна закуска са варените яйца с малко (но наистина малко!) сол.

Овесени ядки

Може да намерите много евтини опаковки, които да комбинирате с мляко и плодове - енергийно, бързо за приготвяне и наистина ужасно вкусно.

Целина

Когато между две хранения ви се прихрупа нещо, вместо бисквити или чипс, вземете целина. Богата е на витамин С и не съдържа почти никакви калории.

Спанак

Може да го сготвите в манджа, супа или салата. Евтин е и е богат на белтъчини. Спанакът е нискокалоричен, но богат на витамини и минерали и затова често присъства в диетични хранителни режими. Съдържа голямо количество витамин К, витамин А, фолиева киселина и витамин C, като само последният може да изгуби до три пъти съдържанието си при готвене, останалите се запазват. Зелените листа съдържат желязо, манган и калций и наистина дават сила - неслучайно съществува анимационното филмче от детството ни за Моряка Попай.

Диня

През лятото динята ще ви помогне да се хидратирате и ще засити жаждата ви за сладко. А ако я охладите преди консумация, със сигурност ще ви разхлади и ще ви помогне да сте по-работоспособни или да се забавлявате пълноценно дори при по високи температури.

Леща

У нас е най-популярна под формата на супа или яхния, но с нея може да се приготви и вкусна салата. В скромните си на вид зрънца лещата има повече протеини от месото - почти една четвърт от целия състав. Желязото в нея е 4-5 пъти повече, отколкото в говеждото и наполовина повече в сравнение с граха, боба и дори соята. А се приготвя бързо и лесно и с малко старание (и подходящо овкусяване) се превръща в един прекрасен обяд.

Чесън

Чудесна подправка, която освен всичко има противогрипен ефект. Да, чесънът не е много препоръчителен за консумация в офис-среда заради натрапчивата си миризма, но ако внимавате с количеството и/или под формата на прах, винаги можете да го ползвате при приготвянето на вкусни гостби у дома.

Четете още: Пет здравословни предложения за закуска