Автор
Антония Михайлова

Един благороден проект в помощ на недоносените деца

Уникален проект за подкрепа на родители с преждевременно родени деца или бебета с увреждания бе представен на пресконференция в сградата на болница „Шейново“. Какво предвижда програмата и за нейните основни цели разказаха д-р Румен Велев – изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“, и д-р Кирилка Цекова - старши акушер на родилното отделение.

Целта на кампанията под надслов „Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“ е чрез намесата на специалисти в лицето на акушер и социален работник да се даде оптимална подкрепа на родителите в грижата им за техните рожби, след като си отидат у дома.

"Социалната услуга е абсолютно безплатна за семействата и е насочена към недоносените бебета и тези, родени с увреждания в „Шейново“. Посещенията ще са с продължителност 3 години, тъй като някои от проблемите при тези деца не се откриват веднага и е нужно време", обясни директорът на болницата д-р Румен Велев.

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“

Идеята на благородната инициатива е професионалната медицинска помощ, която недоносените новородени са получавали в болницата в продължение на 1 или 2 месеца, да бъде пренесена и в домашни условия, след като бебето бъде изписано, и да продължи 1 година. През останалите две години за родителите и детето ще се грижат и други специалисти от социалния и педагогически спектър, които съобразно нуждите на детето ще подпомагат развитието на неговата емоционална и социална адаптация.

Програмата е разработена съвместно с българо-немската фондация „Приятели“ и диаконията на Франкфурт, като към момента от началото на годината досега в нея са се включили 12 деца и техните семейства.

"Стресът, който преживява едно семейство на недоносени дете, е неописуем. Те дори не знаят, че има специалност, посветена на недоносените деца. Ние искаме национална програма, която да показва на родителите къде и при кого да отидат, за да не се лутат в безтегловност”, отбеляза д-р Кирилка Цекова.

Д-р Кирилка Цекова - старши акушер на родилното отделение

Сълзи, разочарование и дълбока психическа болка изживяват всички онези родители, изправили се пред проблема "недоносено бебе”. За жалост, тревогата от провал, продиктувана най-вече от недостатъчната осведоменост по въпроса как ще се справят с трудностите при отглеждането подтиква голям процент от родителите на такива деца да ги поверяват на грижите на специализирани домеве. Основният фактор за това е, че самите те не са наясно със спецификата на съответното заболяване на детето, след като бъдат изписани от болницата.

А проблемите на децата в риск не са малко. Така например, недоносеното дете е много по-застрашено от инфекции поради по-слабите му съпротивителни сили; боледува по-често от рахит; предразположено е към развитие от анемия; има по-голяма нужда от ватимини.

Всички знаем, че родителите на децата, които са рисково родени, имат най-голяма нужда от специализирана медицинска и социална подкрепа, когато трябва да вземат нещата в свои ръце. Именно от тази безценна необходимост се водехме при създаването и продължаването на този проект, допълни още д-р Цекова.

Всъщност, болница „Шейново“ отдавна работи по проекти и програми, насочени към подпомагане на родители с деца в риск. Последната от тях е разработена съвместно с българо-немската фондация „Приятели“ и диаконията на Франкфурт, като в нея са се включили 12 деца и техните семейства, а от началото на годината досега – още 4.

Именно постигнатите до момента добри резултати са мотивацията екипът на болницата да търси възможност за продължаване на дейността. Новият проект ще даде възможност за поемане на грижите и осигуряване на подкрепа на още 40 до 50 деца и техните семейства в рамките на следващите 14 месеца с тенденцията и надеждата с времето броят на бебетата, които ще се включат в програмата, да нарасне. С работата по проекта са ангажирани 5 акушери от болница „Шейново“ и двама социални работници от фондация „Приятели“.

Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им у нас продължава да нараства. Всяко десето бебе в България се ражда недоносено. Статистиката показва, че в страната ни всяка година над 6 000 деца се раждат преждевременно. В рамките на болница „Шейново“ приблизителният брой на тези дечица е около 100-120. Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр, като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама.

Желаем успех на проекта и, разбира се, по-малко недоносени бебета!