Автор
Woman.bg

Дивите плажове на България, които все още не са потънали под бетон

Лятото наближава с бързи темпове и по този повод решихме да ви разходим из най-красивите и все още останали незасегнати от строителните дейности плажове по българското Черноморие. Безспорно и едни от най-приказните, живописни и пленителни кътчета у нас.

Дуранкулак


Дуранкулак е малко и китно морско селце, най-вече известно с едноименниото си езеро, което се намира в непосредствена близост до границата с Румъния. То е известно и като мястото с едни от най-красивите и все още девствени плажове по българското Черноморие. Северният е разположен на едва 5 км от северната ни граница. Всеки, докоснал се до великолепието на неговата прелест, незасегната от строителни процеси, остава запленен. Цялата крайбрежна ивица е спокойна, потънала в тишината на безвремието и красотата на чистата природа.

Дуранкулажкото езеро

Пясъкът е примесен с много мидени черупки, рапанчета и камъчета, изхвърлени от морето. Водата е кристално чиста, гальовна и мека. Южният плаж е още по-красив – той привлича със своя простор, бляскава чистота и вода, прозрачна като фина коприна. Близо до него има къмпинг, който предлага настаняване, паркинг и храна на своите посетители през летния сезон. Тук е и местото, на което всеки посетител има шанса да наблюдава и някои редки и застрашени представители на флора и фауна.

Кара Дере


Кара Дере е една от най-дивите и незаселени местности в района на Северното Черноморие, превърнало се в изключително място сред местните като приказно кътче за отдих и отмора сред великолепието на девствената природа. Името на плажа идва от турски и означава Черен дол. Местността е разположена между град Бяла и Горица, но пътят, който води до там е труднопроходим и не е асфалтиран. Плажът обаче е един от малкото райски крайбрежия у нас, които могат да се похвалят с дългата си и живописна плажна ивица.

Той пленява с бляскавата чистота на водата си, с омайващия аромат, идващ от близката гора, осеяна с борови и дъбови дървета, с мекотата на чистия си топъл пясък. Туристите тук спят на палатки или дори само в спални чували под звездите на лятното небе, защото за тях луксът и комфортът не са от първостепенно значение, за да почувстват цялата красота на морето.

Шкорпиловци


Плажът е разположен в близост до селцето Шкорпиловци и на 35 км южно от Варна. Местността привлича онези туристи, които търсят спокойствието, тишината, но също и притежателите на авантюристичен дух. Тук няма шумни дискотеки, заведения и ресторанти, изпълнени с глъч. Тук властват вилите и бунгалата, крясъкът на чайките и плисъкът на вълните. Със своите 13 км дължина и на места 100 м широчина плаж Шкорпиловци е най-дългият и просторен плаж по българското Черноморие. В близост се намира защитената местност Камчийски пясъци, част от природен парк "Златни пясъци". Природата тук е наистина впечатляваща – дюни, сладководни блата, а на север – лонгозни реки по устието на река Камчия, превръщат това място в същинско кътче от рая.

Силистар


Силистар е последният плаж преди границата с Турция, по пътя за Резово. Разположен е на 5 км южно от Синеморец. Благодарение на уникалната си смесица от скали, гори, река и море, плажът е известен като най-красивия, живописен и все още див залив по Българското Черноморие.

Река Силистар

Плажът попада в едноименната защитена местност, което го предпазва от застрояване. Дължината му обхваща разстояние от 1 км и широчина около 70 м. В близост до плажа има къмпинг зона, а през летния сезон отварят врати различни заведения, бази за конна езда и гмуркане.

Синеморец


Синеморец може да не става за забавление и луди дискотечни купони, но със сигурност може да се похвали като едно от най-съхранените и приказни селца по българското Черноморие, макар и там вече да изникнаха хотели. Той е идеален вариант за всички, които търсят пълноценен отдих, идилична усамотеност и хармония. Селцето е разположено върху живописен полуостров в Югоизточна България, на място, където река Велека се влива в Черно море.

Скалите на Синеморец

Тюркоазените води на плажа и красивите златисти дюни пленяват всеки, докоснал се до тяхната чистота и непоквареност. Местността е обявена за защитена територия от 1992 г., но днес можете да се насладите на цялата приказна прелест на района с разходка по реката.

Аркутино


Аркутино не по-малко от всички гореспоменати имена може да се похвали като един от най-красивите и пленяващи плажове по Южното Черноморие. Характерен със своята широта и пясъчни дюни, където расте бяла пясъчна лилия, той е и част от резерват „Ропотамо“.

Блатото Аркутино

Разположен е между курортните комплекси Приморско и Дюни. От него се разкрива великолепна гледка към остров Свети Тома – единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Водата е толкова чиста, че могат да се наблюдават как рибките плуват в нея. За любителите на морските спортове тук се предлагат уроци по сърф.

Ще се радваме да ни споделите по-долу в коментарите имената на още красиви и запазени плажове по нашето Черноморие, на които сте били...

Четете още: 10 девствени плажа, които днес приличат на бунище (Снимки)