Автор
Woman.bg

Честата употреба на тези думи сигнализира за стрес

Ако си мислите, че сте способни да запазите емоциите си в тайна, вече има начин да бъдете разкрити. Нови изследвания доказват, че думите, които използваме при общуване с околните, могат да ни подскажат дали се намираме под стрес.

Според проучване, проведено от екип от учени към Университета в Аризона, се оказва, че хората, които са склонни често да употребяват в речта си думи като "така", "много" и "наистина", преживяват период на психическо напрежение.

Изследователите също така установили, че стресираните хора говорят по-малко в сравнение с тези, които не се чувстват под психологически натиск.

За да проследят как се отразява стресът върху езика, изследователите анализирали речните модели на 143 доброволци, които се съгласили да носят аудио записващи устройства в продължение на два дни.

Тези записващи устройства се включвали и записвали какво казват участниците на случаен принцип.

След това изследователите преписвали записите и анализирали съдържанието на думите, използвани във връзка с промените в генната експресия, свързани със стреса.

Терминът "генна експресия" се отнася до процеса, чрез който информацията, съдържаща се в гена, се използва или "се изразява", за да стане полезна за организма.

Учените също така установили, че хората под стрес са склонни да използват по-малко местоименията в трето лице, като "те" или "техните".

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че сме склонни да мислим по-малко за другите, когато се чувстваме под лична заплаха.

Експертите твърдят, че резултатите от проучването им ще бъдат от полза за психоаналитиците, които ще ги използват като сравнително по-точен индикатор за наличието или отсъствието на стрес при пациентите им.

Четете още: Тези 10 думи съсипват живота ви