Ще имате възможността да наблюдавате впечатляващо явление тази вечер, разкриват учените от НАСА.

Става въпрос за метеоритния поток Джеминиди - приеман за един от най-удивителните през годината. Той се наблюдава ежегодно през декември, като по традиция неговият пик е в средата на месеца.

"Тази година обаче дъждът от звезди ще бъде особено зрелищен заради липсата на лунна светлина", разкрива Робин Скагел, вицепрезидент на Дружеството за популярна астрономия.

"Звездобройците ще станат свидетели на смайващ спектакъл, какъвто не е наблюдаван от 2014 година", допълва той. Експертът също така споделя, че метеоритният дъжд ще бъде особено силен. Средно ще се виждат по една-две падащи звезди на минута, като е възможно броят им да стигне и до 90 в рамките на един час.

Друга причина метеоритният поток да бъде определен като зрелищен спектакъл е по-бавното движение на самите звезди. Джеминидите приближават Земята със скорост от два до три пъти по-бавна от тази на Персеидите и Леонидите, които се наблюдават обичайно през август.



Пикът на Джеминидите тази година ще се наблюдава между 13-и и 14-и декември. Явлението ще е най-видимо от 19,30 часа до изгрева на следващия ден. Астрономите разкриват, че метеоритите ще могат да бъдат наблюдавани и без специална техника и стига да няма облаци, които да скрият дъжда.

Но за да бъде падащият поток от метеорити наистина удивителен спектакъл, ви съветваме да го наблюдавате далеч от светлините на града. Отидете сред природата, някъде, от където спокойно може да наблюдавате небето, и в компанията на близък човек си намислете най-съкровеното желание. Ще се сбъдне!