Мелания Тръмп е еталон за стил, който не една или две първи дами по света се стремят да имитират. Съпругата на президента Тръмп може и да полива морковите в градината на Белия дом с риза за хиляди долари, но когато стане дума за пареща кауза като разделянето на децата на нелегалните имигранти от родителите им, тя не се поколеба да облече обикновено яке от масовата конфекция с надпис „Наистина не ми пука. А на теб?”.



Едва ли изборът на връхната дреха е случаен, особено за посещението на г-жа Тръмп в пограничен център за деца на мигранти в Тексас, особено на фона на кризата на границата с Мексико и сълзите на децата, отделени насила от родителите им – кадри, които обиколиха целия свят.

Въпреки уверенията на Белия дом, че това е просто едно яке – и не бива да се търси никаква политическа връзка, Доналд Тръмп на практика потвърди точно обратното. В Twitter, любимата му социална трибуна, президентът на САЩ обясни, че с якето за 39 долара жена му всъщност праща послание към фалшивите медии.

Фалшиви или не, медиите се заеха да анализират нестандартния ход на първата дама на САЩ и защо още в самолета се е преоблякла. Стотици потребителите на социалните мрежи започнаха да публикуват снимки с надпис „На мен ми пука“ върху гърбовете си, коментирайки дали това не е първата проява на лош вкус на бившата звезда на модния подиум, която още от 16-годишна знае как да се облича.



Важното е, че мълчаливата Мелания, една чужденка, привнесена в Белия дом, която уж трябваше да бъде безгласна буква и украшение на ревера на Тръмп - вече е фактор. Различни източници твърдят, че именно тя е убедила Тръмп да спре отнемането на деца на нелегалните имигранти и да нареди на Пентагона да предоставят сгради, където такива семействата да бъдат наставяни заедно. Популярността на първата дама неслучайно расте и може би бавно, но сигурно тя се превръща в балансиращия фактор, който трябва да бъде.

Еманципацията на Мелания Тръмп от съпруга й става все по-очевидна.

Тя публично се обяви против миграционната „политика на нулева толерантност“ на Вашингтон, която предвиждаше пресичащите незаконно границата да бъдат задържани, а децата им да бъдат настанени в домове. Мелания коментира, че й се къса сърцето, когато вижда как децата са изтръгвани от родителите им. Тя призова не само Тръмп да се намеси, а и политическите сили в Конгреса бързо да намерят цялостно решение, вместо да вземат човешки съдби за заложници.

Въпросът обаче е дали на Мелания наистина й пука. Дали прави всичко това от добро сърце? Нарочно ли отклонява вниманието? Или изпълнява нова пиар стратегията на Вашингтон – на моркова и на тоягата?

Факт е, че състрадателната Мелания се харесва на по-либерално настроените американци, които не одобряват твърдата, дори агресивна политиката на Тръмп и републиканците. Социологическите данни показват, че първата дама е три пъти по-популярна сред демократите, отколкото Тръмп, а това крие много политически потенциал.

Теориите

Докато едни вярват, че Мелания е тласкана от моралните си убеждения, други подозират, че тя буквално е използвана за крисизен пиар от администрацията на Тръмп. Президентът очевидно не взе правилното решение и множеството протестни реакции го доказаха. Чисто имиджово Тръмп трябваше да бъде разубеден не от папата, не от някой западен лидер, не от опозицията или правозащитните организации, а от човек от най-близкия му кръг. При очевидната загуба на позиции на дъщеря му Иванка, Мелания е най-удачният „миротворец“ във фамилията.



Любопитно е, че първата дама неведнъж е подкрепяла крутите мерки срещу нелегалната имиграция. Тя публично е признавала, че стриктно е спазвала правилата и отговорностите, когато се е преместила в САЩ от Словения. Същевременно обаче, именно Мелания е човекът от семейство Тръмп, който най-добре разбира какво е да бъдеш имигрант в САЩ и може да си представи как се чувстват хилядите деца и младежи, останали без родители в чужда държава.

За да разберем коя теория е вярна, трябва да изчакаме до следващия политически трус в управлението на Тръмп и реакцията на първата дама. Тогава ще разберем дали тя иска да осмисли престоя си в Белия дом и да остави следа или е била използвана, за да крепи рейтинга на съпруга й. Скоро ще разберем дали наистина й пука.


Автор: Виктория Димова