Автор
Ива Петрова

24 сурови съвета, които ще ви накарат да преосмислите връзката си

Здравият цинизъм на руския психолог с 30-годишен стаж Михаил Лабковски едва ли ще остави някого равнодушен. Но трябва да признаем, че тази привидна грубост крие много истини. Не би било зле да се вслушаме в тези сурови съвети:

1. На никого не е притрябвал човек, който не е нужен на самия себе си. А онзи, който се приема такъв, какъвто е, живее живота си с наслада и пълноценно, въпреки всичките житейски проблеми.

2. Ако най-хубавият секс при вас се случва след скандал, това не е задълго – скоро ще останат само скандалите.

3. Ако се чувствате неудобно на първата, втората и третата среща с даден мъж – не си определяйте четвърта. На първите срещи мъжът се показва в най-добрата си светлина. Ако вече ви е неприятно да бъдете с него, нищо хубаво няма да излезе от тази връзка.

4. Никой не печели любов с това, че отстъпва. Парадоксално, но мъжете просто обожават опаки жени.

5. Що се отнася до младите, осигурени и красиви жени, които не могат да си намерят мъж, защото уж имали високи изисквания – това е просто неспособност да поддържаш връзка и страх от обвързване.

6. Измерваме любовта по степента на страдание. А здравата любов се измерва в това доколко си щастлив.



7. Ако искате да се омъжите, трябва да спрете да мислите за това. То е същото като да искаш да имаш цветя на предния капак, було и останалите глупости. При здравите хора тази ситуация изглежда малко по-иначе. Първо – те имат нуждата да обичат. И с тази нужда да обичат намират мъж, който да ги обича.

8. Здравите хора винаги избират себе си, а невротиците – ощетяващата ги връзка. Ето това е основната разлика.

9. Никога не поддържайте връзка с женен мъж. Рибата се продава в рибарския магазин, а месото – в месарницата. Не си губете времето. Жененият мъж няма нужда от жена – той вече си има една вкъщи.

10. Ако искате да се омъжите, излизате с някого или дори живеете заедно от половин-една година и нищо не се случва, трябва да го попитате веднъж дали иска семейство и сватба. Ако мъжът не е готов да създаде семейство, значи е време да се разделите. Разбира се без лоши чувства. Например „аз много държа на теб и ще продължа да го правя, но някъде по-далеч от теб“.

11. Ако човек означава целия свят за някого, значи вторият просто няма свой свят.

12. Всяка – подчертавам, всяка жена, която седи години наред вкъщи и си гледа само домакинството и децата, деградира. Това е неизбежно. В крайна сметка на мъжа му става скучно с жена му, той започва да я смята за глуповата, а оттам до развода остава само една крачка. И забележете – поначало мъжът не е настоявал за нищо такова, жената сама с радост и аплодисменти е решила да си седи вкъщи.

13. Самотата не е липса на любов отвън. Тя е липса на интерес към себе си.

14. Ако той ви натоварва, просто се разделете с него. Не се страхувайте да останете сама. Нито един мъж на целия свят не заслужава да се пречупвате, да се променяте според нуждите му, да пренебрегвате желанията и потребностите. Нито един.

15. Всичко е просто – има го него, такъв, какъвто е. И ви има вас – такава, каквато сте. На вас или ви е добре заедно, или трябва да се разделите. За предпочитане преди да сте взели ипотечен кредит и да сте родили три деца.

16. Психически здравите хора винаги се ориентират по чувствата си и поставят на първо място себе си. Нито красотата, нито любовта изискват жертви. А ако изискват – това не е за вас. Бягайте. Няма цел, която да си заслужава да търпите нещо неприятно във връзката си.

17. Не можете да стоите целия си живот на пръсти – а разочарованието винаги ще е по-болезнено от това да се покажете поначало истински.

18. За търсенето на партньор искам да кажа едно – кого търсите? Единственото качество, което може да има партньорът ви, е това, че ви привлича. Всичко останало не играе абсолютно никаква роля. Ако го обичаш, притесняваш се за него, вълнуваш се – значи не ти трябват никакви изисквания.

19. Хора, които не обичат себе си, не могат да се обичат и помежду си, затова няма как да имат щастлива връзка.

20. Какво да направите, за да се омъжите ли? Само едно трябва да направите – да бъдете себе си. Това е достатъчно. И само за това може някой да ви обикне.

21. Ако не ви харесва как се държи партньорът с вас, ако той прави нещо неприятно, кажете му го веднъж. Ако нещата не се променят – довиждане.

23. Нормалният човек не би продължил връзка, в която не получава уважение. Дори не би започнал такава.

24. Единственият период от живота на човека, когато той е обективно зависим и може да се смята за заложник е детството и зависимостта от родителите. То трае сравнително кратко. Във всички останали случаи участието в каквато и да било връзка е избор на един зрял човек.