Автор
Woman.bg

15 неща, които не споделяме с мъжа си след раждането

Да износиш и родиш дете е едва началото. После родилката я очаква възстановяване, което затруднява много млади майки.

Факт е, че по време на бременността тялото на жената се променя. След раждането обаче се променя пак – понякога повече, отколкото през предходните девет месеца. На майката й се налага да свиква не само с новото си положение, но и с новото си тяло. За някои промени не е готова изобщо. А най-ужасното е, че за някои от тези проблеми й е неудобно да говори дори с любимия си съпруг.

1. Смени на настроението

Хормоните бушуват, детето се буди нощем, роднините и приятелите през един досаждат със съвети и дават зор за кръщене - а вие искате просто да се наспите и да се примирите поне донякъде с промененото си тяло. Нищо чудно, че много родилки започват да страдат от чести промени в настроението и избухват ту в смях, ту в сълзи. Следродилната депресия също е често срещано явление - тя не е мит и не е каприз, а тежко състояние, което може да изисква лечение.

2. Косопад

По време на бременността на родилката всичко й расте чудесно – косата, ноктите, гърдите. Но всичко това се губи в обратен ред след раждането. Гърдите ви последни ще се върнат към размера си преди раждането. А ноктите и косата ще се предадат първи. Косата има с какво да ни изненада – не само че си губи блясъка и започва да капе, но и се появява на такива места, където никога не сте имали косми. Например на брадичката. Това е свързано с хормоналните промени в организма. Можете да му помогнете малко, като ядете здравословна и пълноценна храна, взимате витамини и си правите маски за коса. И не се притеснявайте за хормоните си – много скоро те ще се нормализират и нежеланото окосмяване ще изчезне.

3. Изпускане и напикаване

Естественото раждане може да доведе до отслабване на мускулите в дъното на таза. В някои случаи този ефект е толкова силен, че родилките трудно успяват да контролират пикочния си мехур. Пак раждането може да доведе до непълно свиване на уретрата, при което едно невинно кихване да доведе до конфузна ситуация. Но не се плашете – мускулите си възвръщат нормалната форма няколко седмици след раждането. Можете да ускорите възстановяването с упражнения на Кегел.

4. Неконтролируема лактация

Всички сутиени омаляват драстично – родилките забелязват това през втората половина от бременността. Гърдите набъбват, започват да отделят коластра, която скоро след раждането ще се превърне в кърма. На този етап дори онези дами, които поначало са били „плоски“, стават горди притежателки на апетитен стегнат бюст. За жалост това не е задълго – след известно време гърдите неминуемо ще увиснат, а после ще изгубят и обема си. Кърменето обаче е полезно не само за бебето, но и за майката – при кърмене матката на родилката се свива по-бързо. Най-интересното е, че родилката не отделя мляко по разписание. Производството му се стимулира от нежните чувства към детето. Щом младата майка помисли за бебето си, тя веднага усеща прилив на мляко.

5. Сухота и болка във влагалището

Раждането е естествен процес, но въпреки това е доста травматично. Когато бебето минава през родилните пътища, те се разтягат, а понякога и разкъсват. През следващите няколко седмици ще търпите лохиите – следродилното кървене от матката. То е нещо като менструация, но по-лошо – най-малкото защото може да трае до три месеца, а обилното кървене може отначало да ви шокира.

Друг проблем е сухотата във влагалището. Впрочем, този проблем по-често имат кърмещите майки. Няма спор, това е неприятен симптом. Най-добре се консултирайте за него с гинеколога си.

6. Болки в гърба


Колкото е по-напреднала бременността, толкова повече се натоварват мускулите на кръста – те подкрепят растящия корем. След раждането, когато коремът вече го няма, напрежението си остава – коремните мускули все още са твърде слаби и гръбните мускули работят и за тях. Тези болки постепенно ще намаляват, особено ако укрепвате целенасочено мускулатурата на корема и кръста. Но скоро ще ги смени нова болежка – гърбът ще ви заболи на друго място заради честото и продължително носене на бебето.

7. Пигментация

Петната по лицето са явление, което отравя живота на много жени от втория триместър. Не е много приятно, но е абсолютно нормално. Понякога бъдещите майки дори се сдобиват с тъй наречената маска на бременната или казано на медицински език – мелазма. Това са симетрични тъмни петна около устата, очите и на брадичката. В някои случаи кожата се изсушава, често се появяват пъпки. Всичко това също ще отмине постепенно след раждането, не се притеснявайте. Крайно рядко се налага медикаментозно лечение на пигментацията.

8. Голям корем

За много млади майки е истински шок това, че след раждането големият корем не изчезва. Първо изглежда така, сякаш все още сте в шестия месец. Обемът не изчезва веднага, налага се да се носи бандаж, докато матката не се свие до нормалните си размери. Понякога се появява диастаза - разделяне на коремните мускули. При по-леки случаи те могат да се укрепят с упражнения, но при тежка диастаза е необходима лекарска помощ - хирурзите зашиват разтворилите се мускули.

Освен това коремът е “украсен” с отчетлива тъмна линия от пъпа до слабините, появила се още през втория триместър. Тя ще изчезне, не се притеснявайте. Но стриите ще останат с вас завинаги. Можете да ги направите по-незабележими с помощта на лазер, но дали си заслужава? След време те сами ще избелеят. Повечето майки предпочитат просто да забелязват стриите си. А има и нова мода - стриите да се декорират с цветни татуировки за спомен от бременността. Понякога резултатът е доста приятен за окото.

9. Порастване на стъпалото

Наистина, по време на бременността размерът на крака често се увеличава. Всичко опира до теглото - с нарастване на телесната маса сводът на стъпалото се сплесква и самото стъпало става малко по-дълго и по-широко. Друга причина е отделянето от организма на релаксин, хормон на растежа. Благодарение на него мускулите и сухожилията на родилката стават по-гъвкави и раждането протича по-леко.

10. Разширени вени


Синята мрежа от вени избива на кожата по време на бременността заради хормоналните промени и нарастващото тегло. Важно е да взимате профилактични мерки - да не се заседявате (особено седнали с кръстосани крака), да ходите повече пеша, вечер да лягате и да изпъвате краката нависоко, да носите компресионни чорапи. И не зарязвайте тези процедури и след раждането - тогава набъбналите вени ще се скрият обратно.

Още по време на бременността по глезените могат да избият видими мрежи от венички. Те също обикновено изчезват след раждането, но понякога изискват и медицинска помощ. Впрочем, разширените вени не се лекуват с медикаменти! Ако някой ви препоръча вълшебен мехлем или не по-малко вълшебни хапчета, или ви лъже, или самият той е заблуден.

11. Запек

Да, този проблем, който измъчва много жени по време на бременността, си остава с тях и след раждането. Но не задълго. Лекарите твърдят, че основна причина за запека при младите родилки е най-обикновеният страх. При напън на майките им се струва, че шевовете от епизиотомията или от секциото могат да се отворят – а и без шевове имат чувството, че при напън всичките им вътрешности ще се изсипят. Всичко това обаче минава след ден-два. Можете да помогнете на тялото си, като ядете влакнини и банани и пиете повече вода.

12. Наднормено тегло


Понякога ни е много трудно да си върнем формата от преди раждането. Не бързайте с това - тялото ви има нужда да се възстанови. Но не се и занемарявайте! Хранете се пълноценно и балансирано и най-добре забравете за лакомствата, те няма да ви донесат нищо освен празни калории и излишни килограми. Поначало във всички случаи тялото ви ще е доста поомекнало. И не гледайте топмоделите, които два дена след раждането изглеждат така, сякаш не са били бременни. Това все пак им е работата.

13. Изпотяване

Бременното тяло много обича да трупа вода. Ако някога сте страдали от отичане на краката, вече го знаете. Тази течност не се изхвърля току-така. Затова да знаете - след раждането ще се потите така, както не сте се потили никога преди. Някои дори се събуждат посред нощ от това, че буквално лежат в локва. Това не значи, че трябва да ограничите пиенето на течности. Напротив - пийте повече чиста вода, така ще нормализирате по-бързо баланса на течности в организма.

14. Целулит


Това, което повечето наричаме целулит, всъщност се казва липодистрофия. При това явление подкожните мазнини се струпват на неприятни бучки и правят кожата неравна и отпусната. Причина за това са промените в теглото. По време на бременността родилката неизбежно напълнява - тялото й има нужда от мазнини. Освен това през тези девет месеца се отделя повече естроген, който отслабва съединителната тъкан и превръща кожата в портокалова кора. Нездравословното хранене и ниската физическа активност само влошават положението.

15. Плоско дупе

Как става така - уж сте напълнели, пък дупето се е смалило? Да, точно така става. Дори ако сте успели да се вмъкнете в любимите си дънки, те вече няма да ви стоят по същия начин. Просто осанката се променя, тазът се изнася назад и изисква по-малко усилия от седалищните мускули, които от своя страна губят тонус. Този проблем може да се реши само с упражнения - тичане, ходене, каране на колело, плуване.