Автор
Woman.bg

12 от най-големите скандали в историята на Олимпийските игри

Олимпийските игри са в разгара си. Това е и повод да си припомним и факта, че наред с положителните емоции, които носят – на нас и на участниците в тях, нерядко през годините те са белязани и от редица негативни явления.

Представяме ви 12 от най-големите скандали и най-спорните моменти в историята на Олимпиадата.

1. 1912 г., Стокхолм

Американският индианец Джим Торп печели златни медали в петобоя и десетобоя, но е дисквалифициран, защото е установено, че е професионален спортист. Получавал е по 25 долара на седмица, за да играе за бейзболен тим. Известнет факт е, че в началото право на участие в олимпийските игри получават единствено аматьори. През 1982 г. това правило отпада и медалите са му върнати през 1983 г., 30 години след смъртта му.

2. 1980 г., Москва


Американският президент Джими Картър обявява бойкот на Олимпиадата през 1980 г. в Москва, като знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан.

3. 1984 г., Лос Анджелис

Съветският съюз връща бойкота, като не участва на игрите, провеждани в Лос Анджелис през 1984 г.

През 1984 г. От своя страна Съветският съюз пък бойкотира летните олимпийски игри в Лос Анджелис в САЩ. Въпреки че твърдят, че причината да това са опасения за сигурността, мнозина смятат, че това е пряк отговор на бойкота на САЩ през 1980 г.

4. 1988 г., Сеул - Скандал за допинг на Бен Джонсън

На Олимпиадата в Сеул през 1988 г. канадският спринтьор Бен Джонсън печели 100-метровия финал и чупи световния рекорд, прибягвайки разтоянието за по-малко от 10 секунди. След победата той каза: "Златен медал - това е нещото, което никой не може да ти отнеме". По ирония на съдбата думите му се оказват погрешни. След състезанието Джонсън е дисквалифициран за употреба на допинг.

5. 1994 г., Лилехамер

Шест седмици преди старта на Олимпиадата в Лилехамер, американката Нанси Кериган бе сочена за абсолютен фаворит в състезанието по фигурно пързаляне. Тя беше златното момиче на Америка, като всички погледи бяха насочени към нея. Точно тогава обаче, след като излизаше от тренировъчния център, тя бе наръгана с нож, малко над коляното от неизвестен извършител. Впоследствие се оказа, че престъпникът е нает от бившия съпруг на нейната основна съперничка - Тоня Хардинг. Събитието шокира света, а специалистите смятаха, че Кериган няма да може да се състезава на олимпиадата. Въпреки това фигуристката прояви нечувана воля и се яви на състезанието в Лилехамер. Въпреки контузията, там тя грабва среброто, докато Тоня Хердинк едва се добира до осмото място.

6. 1998 г., Нагано

Сноубордистът Рос Ребелиати печели златен медал, въпреки че веднага след състезанието е дисквалифициран заради употреба на марихуана. Дисквалификацията е отменена два дни по-късно.

7. 2000 г., Сидни

Американската лекоатлетка Марион Джоунс, признава публично за употреба на забранени вещества, връща петте олимпийски медала, които спечели на игрите в Сидни през 2000 г. и приема двегодишната забрана да се състезава заради употреба на допинг. Медалите – три златни и два бронзови, бяха върнати на Олимпийския комитет на САЩ, откъдето бяха изпратени в МОК, за да бъдат връчени на следващите в класирането след Джоунс.

8. 2000 г., Сидни

На Олимпиадата през 2000 г. в Сидни 16-годишната румънска гимнастичка Андреа Радукан грабва всичкото злато, за да се окаже впоследствие, че е приемала забраненото вещество псевдоефедрин. То се оказва съставка в лекарството за кашлица, което спортистката приемала тогава. През 2015 г. тя поиска от МОК да възстанови медала й, но молбата й бе отхвърлена. За щастие младата румънка запази златния медал от отборния турнир, както и сребърното отличие на прескок, тъй като единствено пробата на Радукан след многобоя била положителна.

9. 2004 г., Атина

На 35-ия километър от маратона на игрите в Атина през 2004 г. неизвестно лице нахлува и избутва лидера в бягането Вандерлей де Лима в публиката. По-късно се оказа, че това е 57-годишен бивш свещеник от Ирландия Корнелиус Хоран, който в същия ден обиколил таверните, снабдил се с традиционен гръцки костюм и транспарант с надпис „Свещеникът на Гран при“ и зачакал край пистата. В резултат на инцидента Лима завършва трети, а победата грабва Стефано Балдини от Италия.

10. 2008 г., Пекин

След като е дисквалифициран за овъртайм по време на таймаут, кубинският таекуондо боец Анхел Матос прилага удар с крак върху главата на един от съдиите. В резултат той и треньорът му получават доживотна забрана за участие на игрите.

11. 2012 г., Лондон

По време на игрите през 2012 г. в Лондон четири тима от общо осем китайски бадминтонистки са дисквалифицирани поради това, че умишлено са се опитали да загубят последните си срещи от груповата фаза, за да си осигурят по-благоприятни съперници във фазата на елиминациите. „Причината да играем така беше, че искахме да бъдем по-добри във фазата на елиминациите. За първи път на олимпийски игри се играе във формат с групова фаза. Някои от хората, които определят правилата, не могат да разберат, че по този начин вредят на състезателките“, обяснява една от отстранените спортистки.

12. 2016 г., Рио де Женейро


Малко преди старта на игрите в Рио 2016 излиза доклад на канадския професор Ричард Макларън, разкриващ доказателства за допингирани руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Сред състезателите, попаднали в допинг скандала, има и медалисти. В резултат IAAF налагат колективна забрана на руската атлетика за Летните Олимпийски игри. Чуват се и слухове за бойкот на форума от страна на Русия, които в крайна сметка остават само такива.