Парижанките са известни със стила си и умението си да се покажат от най-добрата страна. Но за да изглеждате безупречно, не е нужно да живеете в Париж – просто спазвайте правилата на стилните французойки. С какво се отличава френската хубавица?

1. Тя обича удобни и елегантни обувки

Токчетата и платформите, сравними по височина с Айфеловата кула, не са атрибут на истинската парижанка. Дори и да има романтична среща вечерта или да отива на изложба, тази дама трябва преди това да работи цял ден. А французойките, въпреки че обичат женствения стил, обичат себе си повече. Затова нито една френска красавица няма да мъчи краката си с неудобни обувки. Тя ще избере най-комфортните и семпли обувки, които ще й помагат да стъпва уверено в ежедневието и при това ще подчертават безупречния й стил.

2. Тя предпочита лекия грим

Парижанките, независимо от възрастта и социалното си положение, ценят преди всичко естествения външен вид, защото всяка от тях си има своя неповторим чар. Трябва просто да представят преимуществата си в най-добрата им светлина. За да подчертае красотата си през деня, парижанката ще сложи малко спирала на миглите, капка руж и неярко червило. „Тежката артилерия“ като плътен фон-дьо-тен, отчетлива очна линия и ярко червило е уместна във Франция само за вечерен грим, а през деня се смята за проява на лош вкус.

3. Но при това обича червено червило

Любовта на французойките към червилото се изразява в „50 нюанса червено“. В арсенала на всяка достойна парижанка има поне едно червило в този цвят, с което тя може да се преобрази моментално. Ако денят плавно е преминал във вечер и дамата няма време да се отбие вкъщи, тя просто си слага червено червило и превръща дневния си стил във вечерен.

4. Тя обича простите прически

Идеално гладката зализана коса е рядко срещано явление. Тази прическа е твърде строга, твърде канонична… и твърде скучна за французойките. Косите, надеждно сковани в бронята на гела и лака, могат да предизвикат само недоумение у парижанката. Нали знаете, най-важното е естественият вид. Няколко „изпаднали“ кичура, небрежни къдрици или бухнала рибена кост – това ще предпочете стилната французойка.

5. Тя винаги добавя в облика си капка небрежност

Роклята й никога няма да е строго съобразена с фигурата – стилът й включва нестандартно комбиниране на артикули. Общият облик не трябва да е твърде безупречен, в него винаги ще има елемент на небрежност, който да й придава чар. Прочутата Коко Шанел неслучайно е казвала: „Ако някоя жена ви е поразила с красотата си, но не можете да си спомните как е била облечена – значи е била облечена идеално“.

6. Тя има добър фризьор

Парижанката по-скоро ще си купи евтини дрехи, отколкото да спести от най-важното си украшение – своята коса. Дрехата не е чак толкова важна, стига да се вписва в стила и да подчертава преимуществата на фигурата, но несполучливата прическа и некачественото боядисване си личат отдалеч.
Неслучайно подстрижки като каре, паж, гарсон и боб, които са актуални от десетки години, са се зародили именно във Франция. Парижката подстрижка не е просто прическа – тя е квинтесенция на начина на живот и характера на жената. Опитните фризьори прилагат техника, при която косата изглежда естествено, без да изисква много усилия за поддържане.

7. Тя цени стилните и семпли аксесоари

Шал, ръкавици, очила и стилни бижута – точно тези детайли изграждат непоклатимата основа на „лекия“ стил на парижанките. Гардеробът може да е съставен от базови артикули в неутрални цветове, но именно аксесоарите правят стила. Красивият шал или елегантната шапка могат мигновено да преобразят една жена – и французойките владеят тази „магия“ много добре.

8. Тя предпочита естествения вид

Никога няма да видите французойка с пуш-ъп сутиен. Френските хубавици обожават красивото бельо, но наблягат на естествеността – удобство, натурални форми, коприна и дантели. Парижанките са сигурни, че бельото е не просто красиво допълнение към образа, а основа на гардероба. В сърцето на френската столица има редица старинни бутици, където от десетилетия (и може би векове) се шие и продава бельо по поръчка. Процесът на покупката му е сакрален ритуал, възпяващ женствеността.

9. Тя подминава дрехите с големи лога на луксозни марки

Французойката ще предпочете да си купи няколко качествени облекла на неизвестна марка, вместо да инвестира парите си в един крещящ за цената си артикул. В женския образ трябва да има загадка, демонстрирането на стойността на тоалета се смята за признак на лош вкус. Затова случайните минувачи могат само да гадаят дали умопомрачителният тоалет на парижанката струва хиляди евра или се дължи само на безупречния вкус на дамата, която умее да носи с достойнство евтини дрехи.

10. Тя никога не се пече на слънце

Французойката винаги си носи крем за защита от слънце с висок фактор, широкопола шапка и лека риза с дълъг ръкав. Тя знае, че ултравиолетовите лъчи състаряват, и предпочита аристократичната бледност. Това убеждение може да се сметне за наследство от XIX век. По онова време тенът за дамите е бил не просто неприемлив, но и неприличен. „Порцелановата“ кожа е демонстрирала богатството и високото социално положение на жената.

11. Тя никога не изглежда „прекалено“…

Каквото и да засяга това – дрехи, грим или аксесоари. Френският стил е не просто външен вид, той е начин на живот, отношение към себе си, цяла философия. Истинската парижанка е елегантна и уравновесена, затова уважава на първо място себе си. Тя се поддържа, не защото иска да впечатли околните, а защото обича тялото си. Французойката пази форма, но не изтощава организма си със строги диети, защото знае – жената е истински красива, само когато се наслаждава на живота.

Четете още: Тайната диета на първата дама на Франция Бриджит Макрон