Автор
Ива Петрова

10 неща, от които трябва да се отървавате всяка седмица

Днес ще поговорим за реда и чистотата у дома. Има няколко правила, които ще ви помогнат да забравите за уморителните основни почиствания. Например като вземеш нещо - върни го на мястото му, всяка вещ да си знае мястото, чиниите да се измиват веднага, санитарните помещения да са най-чистите места в къщата, прахът да се бърше всеки ден и т.н. Но има и още един прост лайфхак - мине ли една седмица, почистете територията си. Това изхвърляне на ненужния битов товар са го измислили японците. Този ден се нарича ден за почистване и именно японците са изтъкнали 10 неща, които създават хаос в дома и ви правят нещастни.

1. Хартийки, кутии, опаковки

Разбира се, трябва да си имате специална папка за важните документи и сметки. Но колко ненужна хартия под вид на реклами и вестници се натрупва в дома ви за една седмица? А красиви кутии от бонбони и опаковъчна хартия? Викате си, че може да ви потрябват. Няма. Изхвърлете ги веднага. Японците казват, че ако в къщата има много ненужна хартия, жилището се изпълва с хаос.

2. Съдове с дефекти

Любимата ви пропукана чаша е бившата ви любима чаша. Купете си нова и се отървете от повредените чаши и чинии. Ако тефлоновото покритие на тигана се е излющило - изхвърлете го. Чинийките с изтъркани и избелели шарки не се използват дори като подставка за под саксия. Специалистите по фън-шуй твърдят, че старите съдове носят в себе си енергията на безпаричието. Имайте го предвид.

3. Всякакви приключили пътя си дрехи

Всяка седмица правете ревизия в гардероба си! Ще се изненадате колко ненужни неща можат да се натрупат за една седмица. Дори новият ви пуловер с малко петънце, което не може да се изпере, няма да стане по-чист в бъдеще. Ако не сте измислили как да поправите или изперете дадена дреха - изхвърлете я. Тя е излишен товар. Към същата графа спадат чорапите без чифт, захабеното бельо и изтърканите хавлиени кърпи. Отървавайки се от ненужните боклуци, вие пречиствате енергийното пространство в дома си и освобождавате място за нови неща и нова положителна енергия.

4. Празни шишенца и бурканчета

По рафтовете в банята или кухнята често виждаме вече празни шишенца от сапуни, шампоани и гелове за душ. Кутийката ви за скраб е почти празна? Време е да освободите това място. Това е енергията на женската красота, не бива да я губите по този начин. Най-добре освободете рафтовете си за нови, пълни и красиво подредени козметични средства.

5. Бижута и козметика

Веднъж седмично все нещо ще се счупи, ще се развали, ще се излее или напука. Огледайте се. Ако обицата ви отдавна вече е без чифт, няма какво да търси в кутията ви за бижута. Жал ви е да я изхвърлите, защото е златна или сребърна? Идете на бижутер, преправете я, продайте я или си поръчайте втора. Но! Именно обиците винаги трябва да са на чифт - те носят енергията на любовта или на самотата. Прегледайте и козметиката си - четките си, старите сенки за очи, червилото, което не ползвате. Изхвърлете ненужното или го раздайте.

6. Парцалчета за чистене

Тук има още един закон, който може да извика на лицата ни смутени усмивки. Ако си правите парцалчета за прах и почистване от стари фланелки и мъжки боксерки, по фън-шуй това ще доведе до влошаване на отношенията в двойката. Изхвърлете старите гащи и си купете хубави професионални парцали, например от микрофибър.

7. Безсмислени вещи

Статуетка на петел, визитки на непознати и ненужни хора, парчета плат и копчета от дрехи, които не носите, прегорели свещи, тенекиена кутия от чай - да, красива е, но вече имате три такива и и трите стоят празни. Скъсани чорапогащи за под дънките през зимата - изхвърлете ги. Сложете красив здрав чорапогащник под панталона си - ние сме жени и трябва във всичко да бъдем красиви. Всяка една дупка, бримка или издърпан конец ни носят енергията на празнотата, която не възстановява нищо - нито любовта, нито парите, нито късмета ни.

8. Спрели часовници

Ако не смятате да ги поправите - изхвърлете ги или ги подарете. Часовниците в жилището ви не бива да са спрели. Това е енергията на времето и на вашата значимост за другите хора. Купете нови батерии или дайте повредения часовник на ремонт. Китайците имат поверие, според което спрелият часовник може да отброява времето до раздялата с близък човек.

9. Дребни монети из цялата къща

Разхвърляните по цялото жилище пари водят до недостиг на пари. Парите трябва да си имат дом. Приберете ги в портмонето си. Дори и една малка купична, в която да събирате безбройните жълти стотинки, ще ви донесе ако не финансово благополучие, то поне ред вкъщи. Можете да си вземете касичка и да хвърляте всичко в нея. Идеалното място за касичката е на перваза на прозореца, където има много слънчева светлина. Сложете я там и може да станете богати!

10. Изсъхнали букети

Изхвърляйте веднага повехналите цветя. Те са изпълнили предназначението си. Според фън-шуй сухите цветя носят енергията на самотата и повяхването.

Четете още: 7 сигурни начина да прочистите енергията в жилището си