Деветнадесетте издания по света на модната библия Vogue ще използват вече образи само на манекени над 16 години и в добро здраве, обещаха главните редакторки, за да се популяризира "образа на тяло в добро здраве".

Анна Уинтър, най-влиятелната главна редакторка на американското издание и Еманюел Алт от френския Vogue Paris, която разбуни публиката със снимките на момиченце на 10 години, гримирано и облечено haute couture, също подписаха това задължение.

Анна Уинтър

Еманюел Алт

"Vogue мисли, че доброто здраве - това е красотата", се казва в комюнике за пресата на Джонатан Нюхауз, президент на Condé Nast International, чиято собственост е изданието.

"Главните редакторки на Vogue искат списание, което се ангажира да показва на страниците си манекени в добро здраве, за читателки в добро здраве", казва той.

Джонатан Нюхауз

Джонатан Нюхауз с Еманюел Алт

Шестте точки на ангажимента ще бъдат публикувани в юнските издания. Vogue няма да работи и с манекени под 16 години, "които изглеждат така, сякаш имат хранителни разстройства".


Главните редакторки ще поискат от агенциите да не им изпращат манекени под 16 години, а от правещите кастинги да проверяват възрастта на манекените и да поощряват "здравословни условия на труд", особено засягащи хранителните режими.

Модистите се поощряват да "се съобразяват с последиците, които може да има създаването на модели с нереално тънки талии, което поощрява използването на извънредно слаби манекени".

"Ние ще бъдем посланици на образа на здравото тяло", се казва в декларацията.

В имейл, говорител на компанията собственик на Vogue посочва, че ангажиментът ще се приложи "на местно ниво и както е най–добре за всеки пазар и всяко издание"

Източник: АФП