Автор
Woman.bg

Момиченцето албинос, което покори модния свят

Вече ви представихме историята на Тандо Хопа – красавица от Южна Африка, страдаща от албинизъм - нарушено образуване на пигмента меланин в организма. Да си роден с този генетичен дефект в Южна Африка е равно на смъртна присъда, но Тандо има щастието не само са израсне в спокойствие и любов, но и да се превърне в най-успешния модел албинос в света.

Да, тя несъмнено е най-популярната, но не е единствената, страдаща от албинизъм, която пробива в света на модата.

Своя триумф в модния бранш прави и 8-годишната Ава Кларк, която също е албинос. Още в първите дни след раждането на момиченцето, родителите ѝ, които са афроамериканци, разбират, че има нещо необичайно в нея. Тя е със синьо-зелени очи, яркорозови устни , много светла кожа и руса коса.

Когато родителите на Ава разбират за нейното състояние, те силно се озадачават, защото пред тях стоят две трудни задачи. От една страна трябва да я предпазят от ужаса, който дебне хората в нейното състояние в Африка. Там те са избивани като животни, защото местните вярват, че кръвта, органите и крайниците са лековити и носят късмет. Родителите ѝ успяват да се преборят с върлуващото отношение към албиносите и дори се местят в по-голям град, за да са далеч от вярванията и предразсъдъците, властващи в малките населени места. Но тогава пред тях се появява друга трудност – лекарите казват, че Ава ще е незряща – проблем, с който се сблъскват голяма част от албиносите.

За щастие зрението на Кларк се подобрява с годините и сега 8-годишната красавица е съвсем пълноценно дете, което ходи на училище, на балет и се забавлява заедно с връстниците си. Но красотата ѝ не я оставя незабелязана и още докато е в детската градина, е ангажирана като модел и към днешна дата въпреки крехката си възраст вече е красила страниците на известни издания, сред които и Vogue.