Knapp: Минимализъм с характер

25 януари 2011 | 11:00
видяна 18789
коментари 19

На българската модна сцена рядко се случват интересни неща с качествен замисъл и изпълнение.

Затова щом разбрахме за новата модна марка Knapp, веднага побързахме да се свържем със създателките й.

Те са четири усмихнати и лъчезарни момичета, които ви представяме днес:

По ред на номерата: Антония Йорданова, Яна Абросимова, Валентина Томова, Виолета Атанасова

Антония Йорданова е стилист и вече дълги години се занимава с тази професия. Преди това е била водещ в музикалната телевизия ММ. Следвала е текстил в Художествената академия.

„Много ми е приятна връзката между двете неща. Да създаваш дрехи и да ги употребяваш като инструмент за още нещо красиво е супер полезно. Мисля, че всеки колега, ако има интерес към това, може да се занимава и с двете и това със сигурност би раздвижило още повече фантазията му, поне на мен така ми действа” – споделя тя.

Яна Абросимова също е стилист, тя се занимава с тази професия от три години насам и работи в „Междинна станция”. Следвала е мода в Берлин.

Валентина Томова е завършила политология, работила е като водещ, репортер и редактор, а в момента следва специалност „Интериорен дизайн”.

Четвъртото Knapp-момиче Виолета Атанасова е барман, но също така и стилист. Тя е много полезна в новото начинание като организатор.

Момичетата имат идеята да създадат собствена марка от две години насам. Отначало се събирали по приятелски, за да обменят идеи, но от 7-8 месеца се заемат по-сериозно да реализират мечтата си.

Четирите споделят, че между тях се е получило доста приятно допълване, тъй като хем имат еднакъв вкус за някои неща, хем се различават в отделните детайли. Така всяка от тях е полезна с нещата, които отнема или добавя към моделите.

Изключително интересните дрехи момичетата изработват заедно. На творческите си срещи всяка носи своите скици и ги обсъждат и разработват в екип.

Те споделят още, че няма да се ръководят толкова от тенденциите, колкото от стила, който сами създават и искат да развиват.

Колекцията на Knapp е предназначена за смели жени, които не се притесняват да бъдат различни и не се влияят от коментарите и от очакванията на средата си. 

На наш въпрос, къде си представят да виждат дрехите от колекцията си, те ни отговориха „навсякъде”. „Аз лично нося няколко от моделите в ежедневието си, разбира се не споделям какви погледи буди това, но това е моят стил. Оказа се, че има много жени, които мислят като нас” – споделя Антония.

„Няколко дами са ни споделяли, че харесват рокли от нашата колекция, но просто нямат случай, за да ги облекат. Много искаха да им я разработим за някакъв специален повод, който им предстои, но аз им казах, че същата тази рокля, изработена от други материи (тя е направена от памук и студена вълна), като памук и вата, например, аз си я представям облечена върху мен и отдолу обута с кецове, което на някого би му се сторило прекалено смело” – допълва Валентина.

„Всъщност говорим за тотално различни нива на смелост, защото ако излезеш, в който и да е град по света облечен по този начин, никой няма да ти обърне внимание. Ти просто си си ти, с твоя кашон на главата, цикламени гащи, въобще каквото искаш. Хората са безкрайно толерантни към това какво искаш да бъдеш. Тези неща, които говорим, касаят единствено и само нашите географски ширини, защото тук хората са безкрайно тесногръди и лишени от фантазия и смелост.

Възпират се да носят неща, които им харесват, защото си мислят „ами хората по улицата какво ще кажат?”. Това е нещото, което може да убие всичко, свързано с изграждането на самостоятелен стил - нещо, което е безкрайно ценно за една жена. Тук стилното е това, което се прави и облича от всички. Това е нещото, което ние искаме да разбием, независимо от това какъв процент от хора ще го възприемат за себе си." - разяснява Антония.

Момичетата са търсели нещо кратко и различно за име на модната си линия. Обърнали се към немския и от там им попаднала думичката Knapp, по-късно разбират, че тя има няколко значения на различни езици – на немски означава „тясно, оскъдно, лишено от детайли”. „Оскъдно” в положителния смисъл на думата, свързано с минимъл стила – обрано и минималистично. На норвежки и шведски означава „копче”, на холандски пък означава „бляскав”, „успял”, „забележим”.

Другото интересно, свързано с модната линия е, че дрехите в нея са изключително запомнящи се и характерни, затова момичетата от Knapp смятат да правят по максимално 2-3 броя от всеки модел. Затова и цените на дрехите не са като на конфекция, но не са и космически, те са такива, че всеки който харесва интересните дрехи и припознава в тях себе си и своя стил, да може да си ги позволи.

„По-комерсиалните модели, като ризите, много се харесват. Там има поне по 2-3 цвята и съответно по 2-3 бройки от всеки. Останалите, роклята с циповете да кажем, вече е продадена в няколко броя, които достигат нашия лимит. Едно от момичетата, които си я купи отиде на откриване на заведение с нея и достатъчно много хора са я видели. Вероятно на никой няма да му е приятно да го видят със същата дреха. А пък и ние се грижим за комфорта на хората.

Затова мислим да я реализираме в други цветове и материи, тоест да не губим идентичността и идеята, но да не я реализираме по абсолютно същия начин. Тоест, ако тази дама вече е била на парти в късия й вариант в черно, ще я произведем следващия път в сиво от друга материя, може би в средната дължина, така че те да изглеждат като излезли от една колекция, каквито са, но без да бъдат абсолютно еднакви” –разяснява концепцията на Knapp Антония.

Позитивното в случая, което впечатли нас, е че всяка дреха има свой характер и история. Тя може да бъде изработена специално по ваши размери и изисквания, а освен това от момичетата можете да научите повече затова как е била измислена, как е наименувана и изработена.

Снимки: Момчил Христов

Коментари

19 Cassandra
  12 януари 2012 | 04:22 отговор
 

If time is money you've made me a waletiehr woman.

 
18 Laquisha
  11 януари 2012 | 19:29 отговор
 

Oh yeah, fbualous stuff there you!

 
17 dsef
  23 ноември 2011 | 02:27 отговор
 

taz leidi ada 6to za tapo ime nemoga da razbera maiko mila

 
16 niki :))
  05 февруари 2011 | 18:23 отговор
 

mn uspeh4eta vi pojelavam..vsi4ki drehi sa unikalni,no polata s mnogoto plastove i cipovete e nai-unikalna :)))

 
15 J
  25 януари 2011 | 15:33 отговор
 

Ами колекцията е страхотна, но можете да оставите някакви координати на магазин или onlineshop в който могат да се намерят моделите!

 
14 philippa
  25 януари 2011 | 14:45 отговор
 

bravo,trudno se razli4avat ot modeli suzdadeni v paris

 
13
  25 януари 2011 | 14:30 отговор
 

Браво, колекцията е страхотна ;)

 
12 dimitrina arnaudova
  25 януари 2011 | 13:08 отговор
 

bravo momicheta!

 
11
  25 януари 2011 | 13:00 отговор
 

Бях очарована от статията и моделите, страхотни са. Поздравявам момичетата за красивите модели и смелостта им. Живея в малък град и дори не желая да облека къса пола, тук съм си изградила някакъв тесногръд модел на поведение. Докато на друго място, на морето например, успявам да изразя себе си. Наречете ме "луда", но така усещам нещата...

 
10 gergana
  25 януари 2011 | 12:58 отговор
 

Браво момичета, страхотни сте, бъдете упорити, но най вече намирайте начин винаги да се забавлявате, когато творите - това е един много скъп и мил съвет от мой преподавател :) ще се радвам скоро да видим и реализиран интериорен проект от Валя Т., на която също желая много успехи ;) а статията е великолепна, напълно съответства по настроение, лекота и ефирност на представената модна линия knapp значи :), ще запомня :)))))

 

Добави Коментар

Най-четени