Автор
Woman.bg

Историята на дрехите и аксесоарите, които промениха модата!

Модата е непредсказуема и бързо променяща се, но има дрехи и аксесоари, които са актуални от десетилетия насам и днес буквално не можем да си представим гардероба ни без тях.

Кои са те и как са се появили на бял свят, може да видите в следващите редове:

Дънките

Историята на любимите ни дънки започва през ХVII век, когато немският евреин Леви Щраус открива, че златотърсачите, работещи в района на Сан Франциско, се нуждаят от издръжливи панталони при своята тежка работа и започва да им шие такива, изработени от брезент. Панталоните, с кафяв цвят, от конопени влакна и придържани от тиранти, са изключително издържливи, поради което бързо набират популярност и Леви е засипан от поръчки.

Интересна подробност е, че панталоните дължат наименованието си джинси на факта, че върху пакетите, в които е идвал платът, нужен за изработката им, е пишело Genes, което на американски започнало да се произнася като "джинси". След няколко месеца обаче Леви решава да замени плата, за да подобри дрехите, и започва да поръчва плат от Ним, Франция, откъдето идва и наименованието "деним" (de Nimes).

След няколко години той, заедно с Якоб Дейвис, имигрант от Латвия, получават патент в САЩ за създаването на панталони и якета от деним.

Back to school cool. #LevisKids

A post shared by Levi's® (@levis) on


Токчетата


Трудно е за вярване, но обувките на висок ток са били носени главно от знатни джентълмени до ХVII век. В Западна Европа високото дървено сабо е било популярно сред мъжете от по-горните социални прослойки като средство за предпазване на дрехите от мръсотията на града.

Токчетата тип стилето, които днес са задължителен елемент от гардероба на всяка дама, се появяват чак през миналия век.

Thursdays are So Kate. @lnestyle

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld) on


Банските


За първите бански костюми може да се говори едва в края на XVIII век и началото на XIX-ти. По това време, особено във Франция, се чувства освобождаване на мисленето, отчасти дължащо се и на идеите на Русо. Появяват отделно женски и мъжки бански костюми. Мъжките са обтегнатите по тялото раирани мъжки бански (най-често в бяло и синьо), а женските рокли до коляното, носени с панталони буфон.

През XIX-ти век банските костюми се променят драстично, стават по-къси, по-удобни и практични. През 1920 Коко Шанел лансира модата на „почерняване“, като за целта на слънцето се излагат краката, ръцете и раменете. През 1946-та година се появяват бикините, които първоначално са приети с остра критика, но след като Бриджит Бардо и Мерилин Монро започват да ги носят, обществеността променя мнението си.


Малката черна рокля


Около възникването на малката черна рокля има много истории.

Според едни причината за иновативната кройка на роклята, разкриваща повече от частите на тялото, отколкото е било прието, се дължи на факта, че след края на войната е имало недостиг на плат, защото голяма част от наличните количества от него са използвани за униформи за войниците.

И тъй като през тези 20-те години не е било прието дама да носи дрехи, потопени в черен тон, освен ако не е била в траур, според друг мит Коко решава да създаде малката черна рокля, за да накара целия свят да скърби заедно с нея за смъртта на любимият ѝ, починал през 1919 година.

Близки до дизайнерката подкрепят тази теза и разкриват, че след погребението на приятеля си Бой Капел, французойката заповядва всички покривки, пердета и дори чаршафи в дома ѝ да бъдат сменени с черни такива.

Коженото яке

Коженото бомбер яке е измислено в САЩ по време на Първата световна война, специално за пилотите и по-конкретно като комфортна дреха, която да ги предпазва от студено време. През 1928 г. фирмата Schott разработи кожено яке с цип, което по-късно стана известно като байкърско яке.

Кожените якета обаче стават наистина популярни, когато Елвис Пресли и Марлон Брандо ги включват във визиите си, превръщайки ги в символ на свободата и непокорството.

Четете още: Сър Антъни Хопкинс е новото лице на Brioni за 2017/2018

Сутиенът

Сутиенът е разработен в края на XIX и началото на ХХ век с цел да замести корсета. За официален изобретател на сутиена се смята френският стилист Пол Поаре.

Дамите обаче не приемат лесно нововъведението и дълго време отказват да го носят, постепенно обаче то печели нежната половина от човечеството, превръщайки се в най-популярното женско бельо. През 1977 година е измислен и спортният сутиен, който придържа гърдите при активно движение.