Скъпи майки и татковци! Позната ли ви е следната ситуация – вашето детенце е уморено и капризно, бързо се уморява в детската градина или в училище, трудно му е да изпълнява изискванията на възпитателите и учителите?

Често се прибира у дома изтощено и бледо, с черни кръгове под очите и не иска да ходи пак на детска градина или училище? Няма апетит, често боледува от настинки, алергии и др.?

Знаете ли, скъпи родители, че недостигът на витамини и микроелементи води до гладуване на клетките на вашето дете, като особено силно от това страдат клетките на главния мозък? Растящият организъм приема особено тежко натоварванията – физически такива (цял ден активност в детската градина или в училище) и умствени (голям обем от нов материал за научаване, много непознати данни от различни сфери). В резултат на това възниква обща тенденция към умора, слабост, нежелание от страна на детето ви да ходи на училище или детска градина, а често и невъзможност поради постоянни настинки, простудни заболявания и други здравословни проблеми.

Детският организъм е по-чувствителен към въздействието на околната среда и към различните причинители на заболявания. Неизбежно следствие от това е изоставане в развитието в сравнение с връстниците на детето, нервна превъзбуда и преумора. Растящият организъм има нужда от правилно хранене и по-специално от достатъчно количество витамини, минерали, микро- и макроелементи, които участват активно във всички жизненоважни функции на детското тяло. Недостигът дори и само на един витамин е опасен за детето. Ако то често се оплаква и от болки в краката, това е признак на остър дефицит на калций.

За какво е необходим калцият? Всъщност ние живеем благодарение на него. Калцият заема петото място след четирите основни микроелемента – въглерод, кислород, водород и азот. Затова бива наричан кралят на микроелементите. Защо? Защото в човешкия организъм нормалното количество йонизиран калций е 1.5 - 2 % от общото тегло на тялото, което е достатъчно много в сравнение с останалите микроелементи. Ежедневната нужда от калций при деца под 5 години е 800 мг., а при по-големите деца 1000-1200 мг.



Калцият има редица функции в организма – опорна (костна система, зъби, нокти и коса), нервно-мускулна (калцият влиза в мускулните клетки при свиване и излиза при отпускане, на този принцип работи сърцето ни и всички други органи), калцият е един от факторите за съсирване на кръвта и най-важното – необходим е за правилното подхранване на клетките. Калцият на практика представлява цимента, който споява целия човешки организъм. Само 1 % от калция се намира в кръвта и меките тъкани, останалите 99 % от количеството се складира в костната система. И тялото често следи много строго за това, да имаме винаги 1 % калций в кръвта. Ако не получаваме необходимото количество калций, организмът попълва изискващите се за кръвта запаси от костите. А недостигът на калций в костите води до остеопороза – чупливост на костната тъкан, която бива наричана още “чумата на 21 век”.

Особено опасен е недостигът на калций за развиващия се детски организъм. Затова са необходими редовни постъпления на този химически елемент в нужните количества. За да се поеме дневната доза калций трябва да се изпие 1 л. прясно издоено мляко, в което се съдържат 1400 мг. от веществото. Пастьоризираното и стерилизираното мляко, от което се правят сирената и изварата, съдържат десет пъти по-малко количество калций, от тях трябва да се изпият 10 л. дневно, което не е осъществимо. Съвременните жители на градовете получават само 1/3 от необходимата дневна доза калций, затова недостигът на този микроелемент може да се смята за всеобщ проблем, а приемът на съдържащи калций препарати – за необходимост. Доказано е с медицински изследвания, че приемът на препарати с калций в допълнение към основното меню съществено понижава риска от остеопороза.

Скъпи родители, изборът на съдържащ калций препарат за вашето дете зависи изцяло от вас. Има много препарати и хранителни добавки, които ще намерите в аптеките или в магазините на фирмите-производители. При това почти всеки производител твърди, че неговият препарат е най-добрия. Затова всеки потребител може да си избере препарат по свой вкус и според финансовите си възможности. Но има и друг подход – в момента учени от цял свят се опитват да разрешат проблема с усвояването на калция. Попадайки в човешкия организъм с храната или с витаминно-минералните добавки, този микроелемент практически не се усвоява. Той или се изхвърля от тялото, или се натрупва във вид на соли. Защо?

Първо, защото нормалният метаболизъм на калция е възможен само при наличие на магнезий, фосфор, витамини A, C, D, E, B и други елементи. Второ, практически целият калций, произвеждан по света, е в молекулярна форма (във вид на калциеви соли – глюконат, глицерофосфат и др.). А молекулата поради размера си не може да проникне в клетката, в клетките могат да проникнат само йони. Йоните на калция са много нестабилни и попадайки в организма с храната още в тънкото черво се превръщат в молекули, които после трябва да се разградят допълнително. Получава се затворен цикъл.

Какво е необходимо за усвояването на калция от организма? Производителите на хранителни продукти твърдят, че са решили проблема и че трябва да се приемат продукти, в които калциевите йони са стабилизирани, което повишава усвоимостта им до 95 %. Високият процент на усвояване се дължи и на това, че в тези продукти се съдържат и други важни и полезни вещества като фосфор, редица витамини в големи количества, микроелементи и др.

Колбасите „Сачи за деца” са допълнително обогатени с витамини А, С и Е и калций и са разработени със съдействието и под контрола на Българската педиатрична асоциация и специалисти в областта на детското хранене.

Искате детето ви да расте здраво и да се развива правилно? Приемът на съдържащи калций препарати за деца ще даде на организма на детето цялата необходима енергия за развитие и растеж, ще му осигури нормално развитие на скелета, ще подсили паметта му и ще нормализира съня. Помогнете на детето си да бъде здраво и да се развива правилно!