Автор
Woman.bg

Всичко, което трябва да знаем за кърменето

Кърменето винаги е било тема, която е повдигала сериозни въпроси, засягащи не само здравето и благотворното му въздействие върху развитието на бебето, но и такива, които в последно време придобиха особено актуален характер по цял свят, каквато е темата за кърменето на обществено място. Каквото и да си говорим за кърменето, истината е, че то е най-естествената, красива и свята връзка между майката и детето. Кърменето е онзи дълбоко интимен и свещен акт на съприкосновение, осветен от естеството на природата и осъществяващ най-съкровеното единение между две души – майчината и тази на нейната рожба.
Поднасяме на вниманието ви в компактен, но достатъчно изчерпателен вариант, всичко онова, което трябва да знаем за най-святата и изконна връзка между майка и бебе – кърменето.

1. Кърменето е здраве

Безспорни са изводите, че кърмените бебета боледуват много по-малко. Богатото съдържание на хранителни вещества, витамини, минерали, протеини, мазнини, въглехидрати, хормони и ензими представлява уникална биохимична смес от всичко необходимо за растежа на бебешкия организъм. Освен основните градивни елементи – "тухличките", кърмата доставя и вещества, които действат като естествени катализатори, стимулиращи сложните биохимични процеси. Наред с факта, че кърмата е уникална храна и полуготова енергия, тя е и носител на майчиния имунитет, помагайки за изграждането на автоимунната система в бебешкия организъм. Предпазва от инфекции, вируси, бактерии и т.н. Изключително важно качество е и това, че майчиното мляко само по себе си представлява мощен антиалерген, който предпазва организма на бебето от развитието на алергии от всякакъв род.

2. Кърменето заздравява духовната връзка между майка и дете

Многобройни проучвания сочат, че духовната връзка е много по-силна и здрава между майките и техните кърмени рожби. Според изследователите кърмените деца израстват много по-спокойни и уравновесени, изграждат много по-здрави и пълнокръвни взаимоотношения със своите родители.

3. Не е срамно

Кърменето не е срамно! То е най-естественият акт на съприкосновение между майка и бебе, то е единственият начин, по който родилката може да влее в своята рожба сили, енергия, здраве и живот. В този ред на мисли кърменето е най-малкото нещо, което можем да наречем срамно, независимо дали то се осъществява навън, сред хората, или в затвореното пространство между четирите стени. Разбира се, мненията по въпроса са разностранни, което е и повод за редицата дискусии по въпроса – трябва ли да се кърми на обществено място или не, които дори не са и от вчера . Факт е, че много хора изпитват неприязън от това да видят пред себе си майка, кърмеща бебето си на открито. Проблемът е в психологическата нагласа на много хора, които възприемат този акт като непристоен и десидентски, просто защото не го виждат по улиците всеки ден. Проблемът е в криворазбраните възприятия, които ни превръщат в груби същества, които проявяват нетърпимост към всичко онова, което е по-различно от нас самите, което външно и на пръв поглед изглежда непристойно и недопустимо; превръщат ни в антагонисти, нихилисти, критици до такава степен, че дори започваме да отричаме собствената си същност на човешки същества. Няма нищо по-естествено от това да накърмиш детето си, когато то заплаче и поиска да се нахрани. Това по никакъв начин не накърнява достойнството на майката, а още по-малко дава основание за чувство на вина и срам.

4. Болката може да бъде преодоляна

Вярно е, че много кърмачки изпитват непоносима болка по време на кърменето в първите един-два месеца. Но е и вярно, че тя може бързо да бъде преодоляна с малко повече търпение и това, което имаме в несметно количество – майчина обич. Ето някои хитринки, които бихте могли да приложите, за да се справите по-бързо с проблема:
- При усещане за напрежение и тежест изцеждайте по малко количество кърма с ръчна или електрическа помпа за кърма
- Преди кърмене или изцеждане, обливайте гърдите с топла вода
- Поставяйте бебето да суче в правилна позиция. Коремчето му трябва да е опряно във вашия корем, а главичката – към вас. Преди да засуче гърдата, устата е широко отворена, а главата леко наклонена назад. Бебето поема не само зърното, но и 2-3 см зад него.
- Избягвайте миенето на гърдите и особено на зърната с изсушаващи сапуни и душ гелове
- Използвайте успокояващите мехлеми за разранени зърна
- Правете им масажи. Това помага на млякото да потече по-лесно
- Не пренебрегвайте консултацията със специалист

5. Изисква отношение към храната

Съществуват някои важни хранителни продукти, които подпомагат и допринасят за увеличаването на кърмата. Такива са плодовете, ядките, като орехите и бадемите, млечните продукти. В същото време е добре да се избягват кофеиновите напитки, алкохола и цигарите. Консултацията с лекар в случая също е задължителна, за да се избегне риска от приема на храни, които могат да предизвикат алергии у бебето.

6. Благодат и за майката

Истината е, че кърменето носи полза за цялостното здраве не само на бебето, но и за психическото и физическо здраве на майката. Установено е, че майките, които кърмят децата си, се чувстват много по-спокойни и развиват много по-добра имунна защита. Ето още какви са ползите за жените, които кърмят своите деца:
- Медицинската наука е категорична, че една от основните причини за заболяванята от рак на гърдата се дължи на въздържането и отказа от кърмене. Друг е въпросът, когато сериозни здравословни причини възпрепятстват, или по-скоро, не позволяват кърменето. Става дума за редките случаи, когато то би могло сериозно да навреди на здравето на бебето.
-Общоизвестен е и фактът, че кърмачките майки никога не изпадат в депресия.