Да си представим ситуация, в която детето ни по една или друга причина е изключено от училище или му се наложи да остане вкъщи за неопределен или продължителен период от време. Тогава, волю неволю, ние, като родители, трябва да се изправим пред нелеката задача да променим тотално досегашните си ежедневни навици, ангажименти и отговорности, и да се превърнем във взискателни учители на собственото си дете.

Доколко домашното обучение у нас е възможно

На първо време трябва да сме наясно с факта, че в България практиката с домашното обучение не е особено разпространена. Причините за това са наложилите се традиции на обучение на децата в държавните или частни училища, фактът, че и двамата родители са принудени да ходят на работа, както и липсата на центрове за подготовка на семейства да обучават децата си. Ето защо поемането на една такава нова и изключително отговорна роля е трудна задача за всеки един родител, но не и невъзможна. Предизвикателство, което изисква не само подобаваща подготовка, но и време.

Какво казва Закона у нас по този въпрос

От 2014 г. в България е позволено в домашни условия да учат само деца над 16 г. Упоритите протести на родители срещу задължителната институционализация при обучението на децата доведе впоследствие и до прокарването на нов проектозакон, при който право на домашно обучение получиха и такива малчугани със здравословни проблеми, с изявени дарби и деца в задължителна училищна възраст, чиито родители са преценили, че по една или друга причина, имат възможността да ги обучават у дома.

За да получат право да преподават сами на децата си обаче, родителите трябва да докажат, че притежават необходимата база в дома си за тази цел. Това бива проверявано от комисии към регионалните инспекторати. Самите хлапета пък имат възможността да покажат какво са научили чрез изпити в края на годината или чрез удостоверяване на знанията и уменията си.

Как да се справят успешно родителите с домашното образование на децата си

За да се справи успешно с обучението на детето си в домашни условия, родителят трябва да е наясно с всички възможни перспективи, позволяващи малкия човек да учи вкъщи. Ето опциите, върху които бихме могли да помислим при евентуалното налагане на подобен обрат в живота ни:

- Работа от вкъщи

Ако не разполага с достатъчната финансова възможност да не ходи на работа, родителят, който е принуден или сам е взел решението да обучава детето си вкъщи, би могъл да промени досегашната си постоянна работа с почасова или такава от вкъщи. Това ще му дава възможност за повече време, което да посвещава на детето си.

- Наемане на частен учител/учители

Този вариант е свързан с достатъчно финансови възможности, с които не всеки родител би могъл да разполага. Затова пък има и друга алтернатива. И тя е...

- Обучение от професионалисти в родителски кооперативи

Погрешно е да се счита, че домашното обучение представлява единствено формата, при която родителите преподават на децата си. Този вариант включва и обучение от професионалисти в родителски кооперативи. Това са общности, в които се събират родители, споделящи общи интереси. На ротационен принцип те се грижат за децата и наемат професионалисти и педагози, за да обучават малчуганите им.

Предимства и недостатъци от обучението вкъщи

- Позитиви

Нека да признаем, че обучението в домашни условия носи както своите позитиви за децата, така и своите негативи. На първо място детето печели от индивидуалния подход.

Той позволява развитието и усъвършенстването на умения и способности у малчугана, които иначе не биха били забелязани. Не се влиза в матрицата на общественото обучение.

Освен това домашният ученик не влиза в матрицата на общественото обучение, понякога налагащо стереотипно мислене и заучаване на вече “сдъвкани“ познания.

- Негативи

Въпреки добрите послания, с които е заредено обучението на детето у дома, то носи и своите не дотам позитивни последствия. На първо място това е липсата от социализация. Колкото и благотворно да влияе домашното училище за детето, то все пак го лишава от така необходимите за подрастващия човек контакти. А всички сме наясно, че именно това е времето, в което детето изпитва особено голяма нужда от комуникация с връстниците си.

Друг недостатък е по-голямата вероятност детето да научи повече теория за сметка на практиката.

Не е малък и рискът то да усвои погрешно знанията, поднесени от родителите или наетия преподавател.

И хайде да бъдем честни и с леко намигване и чувство за хумор да си признаем, че обучението на децата от техните родители понякога може да докара до такова главоболие и спорове между двете страни, че единственият изход от ситуацията в края на краищата да се окаже посоката, водеща право към... училището.

А вие, мили дами, одобрявате или не домашното обучение у нас?