Автор
Woman.bg

Тя разкри защо все още кърми 7-годишния си син

Едва ли има друг въпрос, който така силно да вълнува всяка майка по света като този защо трябва да кърми детето си и до каква възраст е най-удачно да го прави.

Но майката на пет деца – Лиза Бриджър, която от първото си раждане досега нито за миг не се е поколебала дали да кърми децата си, има много специална причина не само да го прави, но и да поддържа тази практика, въпреки че синът й Чейс е на цели 7 години!

Лиза Бриджър и 7-годишният Чейс

„Още докато беше на шест месеца, забелязах, че Чейс се държи по-различно от останалите ми деца. Не искаше да стои в детската количка, не харесваше да го гушкам, но пък се чувстваше щастлив, докато го кърмя", споделя Лиза пред „Дейли мейл“.

"Всеки път, когато го взимах в обятията си, той извиваше главичката си към гърдата ми, за да го накърмя. Ако откажех, изпадаше в истерия", продължава разказа си тя.

Чейс и неговият по-малък брат Феникс (4 г.) са били диагностицирани с аутизъм. Всъщност това е и основната причина Лиза да продължава да ги кърми.


„Това ги успокоява изключително бързо. След като ги накърмя, и Чейс, и Феникс стават по-общителни, усмихнати и приветливи към околния свят. Забелязват всичко, което се случва край тях. Стават по-контактни, отворени към света и спокойни“, разказва Лиза.

Кърменето влива голяма доза сигурност у синовете й. Като по-малки ги е кърмела на два часа, а в момента и двамата пият от майчиното мляко само вечер преди сън. По думите й са достатъчни само няколко глътки и... Чейс и Феник се оказват неусетно потънали в сладък сън.

Рядко се случва Чейс да поиска от майка си да го кърми, независимо дали е у дома или на публично място, но ако го направи, тя не му отказва. "За мен неговото желание е закон!", подчертава Лиза.

Майката признава още, че по време на почивка в Обединеното кралство преди известно време, няколко представители на обществения ред й забранили категорично да кърми Чейс, докато се е опитвала да го нахрани на открито. По повод неговата възраст пък един от тях дори я обвинил в "злоупотреба с деца".

„Чувствам се щастлива в родината си. Америка е свободна страна и тук хората не идват при нас, за да се възмущават, а да ни се радват“, добавя майката.

Лиза е администратор на онлайн група за подкрепа на продължителното кърмене Occupy Breastfeeding и понякога в нея качва снимки на синовете си, включително и кадри, показващи как ги кърми.

Реакциите са различни – от „О, санна“ до „Разпни я“.

"Осъзнавам, че е време да прекратя кърменето на 7-годишния си син. Но това ще стане постепенно. Разполагаме с други стратегии за справяне с неговия аутизъм. Понякога е достатъчно да го гушна, да му попея или да му пусна красива нежна мелодия", казва Лиза. Заради децата семейството дори вече се е заобиколило от приятната компания на няколко очарователни животинки – куче и две котки. Те влияят изключително благотворно върху емоционалното състояние както на Чейс, така и на всички останали малчугани.

Въпреки всичко Чейс все пак от време на време продължава да идва при майка си с желанието да се сгуши в майчината гръд. „Той е дете. Как бих могла да му откажа“, завършва разказа си Лиза.