Автор
Антония Михайлова

Ценностите, които всеки родител трябва да култивира у детето си

Свикнали сме да четем съвети как да напътстваме децата си с нравоучителни думи или дори да реагираме остро на някоя извършена от тях пакост. Но дали наистина сме прави? Трябва ли да повишаваме тон на малчугана си всеки път, когато нашите изисквания срещат неподчинение? Ето как е правилно да се справим с трудните ситуации в процеса на възпитанието на малкия беладжия според детските психолози:

Уважение към възрастните хора


Днес все по-често срещаме деца, които проявяват неуважение и дори влизат в конфликт с големи и далеч по-възрастни хора от тях. Не зачитат техните съвети и напътствия, обиждат учителите си и родителите си. В повечето случаи подобно отношение е резултат на поведението и личния пример на родителите. Не забравяйте, че родителят е първият и най-близък модел на подражание. Затова, когато нещо ви е разгневило и сте подвластни на моментна емоция, опитайте се да запазите самообладание. Децата са като попивателна. Те наблюдават и копират нашите действия.

Самоинициатива и активно участие в традиционните празници

Празнуването с установени церемонии на рождените дни и на Коледа са особено важни, още повече ако децата се включат и сами подготвят тържеството. Защото именно подготовката е най-важният елемент при такива случаи – да се опиташ и да си представиш как ще се изненадат другите от някое украшение или игра. Радостта от очакването е винаги по-голяма от радостта при постижението. Никога не се забравя първата радост. В сърцето на всяко дете тя продължава да живее, сияейки с топлотата на едно носталгично обаяние.

Култивирайте в него любов към книгите

Въвеждането на децата в чудния свят на книгите трябва да стане възможно внай-ранен етап от неговия живот. Съвместното разгръщане с мама или тате на илюстрираните книги, обезателно съпроводено с подходящи обяснения, е определящо за отношението на детето към книгата. Вашата интерпретация е мощен стимулатор на интереса и любознателността на детето. Четенето насърчава развитието и ограмотяването, то развива въображението и учи малчуганите на способността да прави разлика между добро и зло, на отношение към хората, света и живота. Когато вашият слушател навърши две години, е чудесен момент да започнете с четенето на приказките, детските разкази и романи. Да заобичаш историите от книжките никога не е прекалено рано!

Уважение към природата и заобикалящия свят

Топлотата и сигурността, които даваме на децата си, не могат никога да им бъдат отнети, каквото и да им донесе бъдещето. Главна роля тук има откриването и установяването на връзка с природата и красотата на заобикалящия свят. Разходките и вниманието към чудесата на природата, събирането на камъчета, морски черупки или растения, разпознаването на птиците – всичко това е храна за душата, не по-малко важна от правилното физическо хранене.

Любов към изкуството

От изключително значение за развитието на детето, разбира се, са условията на средата, в която то израства, общува и живее. Тук е мястото, където можем да бъдем по-взискателни, да вложим вкус не само при обзавеждането на жилището и подбора на картините, но и да обърнем внимание на културата на поведение, както и на общата атмосфера на общуване. За целта на помощ идва именно изкуството. Доказано е, че от най-ранна възраст музиката, поезията, рисуването будят у детето различни емоции – радостно оживление или спокойно съсредоточаване. Първото заслушване в мелодията е начало на развитието на музикалните възприятия, които ние, като родители, трябва да укрепваме и разнообразяваме.

Четете още: 30 житейски мъдрости, на които искам да науча сина си