За митовете и суеверията през бременността всички сме чували. Но какво знаеш за тези след нея?

Виж три мита за кърменето, за които повечето от нас смятат, че са истина:

Кърменето предпазва от забременяване

Това би могло да е истина, ако кърмиш толкова често, така че процесът на сукане да потиска овулацията. Всички знаем, че е невъзможно и дори и да го правиш в първите месеци, когато бебето все още не е изградило своя режим на хранене, това няма да продължи дълго. Така че се погрижи по друг начин да се предпазиш от забременяване, дори и да нямаш месечен цикъл.

Не можеш да отслабнеш, докато кърмиш

Абсолютно невярно. Дори напротив - доказано е, че поне по 100 калории дневно новата мама губи тъкмо заради кърменето. Те идват от мастните натрупвания, които организмът е складирал по време на бременността и сега изразходва. А най-добрата новина е, че те най-често се натрупват по ханша, дупето и бедрата.

По време на кърмене важи същото правило за храненето, както и по време на бременността - разумно и балансирано меню, а не за двама. Ако избягвате вредните храни и се храните по-често, но по малко, постепенно ще намалите теглото си. Наблегнете и на дългите разходки с бебешката количка, стига сезонът да го позволява. По този начин можете да отслабвате дори и с по килограм на месец.

Кърменето разваля бюста

Всъщност, бременността разваля бюста. Тялото се подготвя девет месеца за бебето. И една от най-големите промени засяга гърдите ни. Те увеличават размера си, променят формата и вида си, за да са готови за изхранването на новороденото. И най-важното - за да възвърнат вида си от преди бременността, на тях им трябва време.

Затова и отказът от кърмене или прекъсването му след няколко месеца донасят повече стрес на гърдите, отколкото дългото кърмене. Кожата е принудена да се свие твърде бързо и губи еластичността си, което води и до добре познатите промени в бюста, които ужасяват всяка жена.

Източник: dete.bg