Автор
Woman.bg

Това ли трябва да е закуската на нашите деца в училище?

Миналата седмица един пост разбуни духовете във Фейсбук. Става дума за публикация на страницата на Food Revolution Bulgaria, на която се вижда, че в столично училище в квартал Лозенец, закуските, които се предлагат от понеделник до петък са само и единствено тестени.

"През изминалата седмица стотици деца в едно българско училище бяха нахранени с това. Това не е изключение, а утвърдена практика.Това са "безплатните" закуски за нашите деца, които би трябвало да им дават сила и енергия. Това са закуските, финансирани с бюджетни средства, които идват от нашите данъци. Това ли е разбирането за "здравословно хранене" на малкото останали български деца, растящи в България?! Не забравяйте да споделите и вашите снимки в кампанията "Знаем ли какво ядат децата ни в училище" на фондация "За храната" - гласи постът, който събра над 1500 реакции от потребители.

Food Revolution Bulgaria се стреми да обърне внимание на начина ни на хранене, а по примера на Джейми Оливър, който влезе в британските училища, за да промени начина на хранене там, и българската организация се стреми да повдигне дебат по темата.

Голяма част от коментарите под поста гласят, че и ние сме яли същото като деца и сме здрави и "ни няма нищо". Замисляме ли се обаче защо през 2017 г. продължаваме да ядем същото, което се е предлагало преди 20 години в лафката на училището? Другият въпрос, който си задаваме, е "Какво е било тогава качеството на суровините, използвани за направата на тези закуски и какво е то сега? Защо в нито един ден от тази примерна седмица не фигурира, плод или зеленчук?