Невинаги бременността започва като с магическа пръчица. Понякога са нужни продължителни усилия, за да забременеете, а ако и те не свършат работа, винаги има план Б, който да ускори процеса на зачатие.

Има жени, които са много плодовити и буквално са създадени да бъдат майки. При тях всичко става толкова бързо и лесно, дори от първия опит. Много обаче са тези, които с години правят опити да имат деца, но безуспешно.

Не винаги причините за трудното зачатие са здравословни проблеми, така че не бързайте да се предавате, преди да сте изпробвали всички техники за успешно зачеване. Когато сте решили, че искате да имате дете, е нужна малко предварителна подготовка.

Като за начало изчислете прецизно овулацията си. Жените разполагат само с няколко дни в месеца (според повечето специалисти това са около 3 дни преди овулацията, по време на овулацията и ден след нея), през които има реални шансове да забременеят, така че не си позволявайте да ги пропуснете.

Овулацията настъпва в различно време след цикъла, а не както се твърди, че винаги е 14 дни след началото му. Всичко е строго индивидуално, така че се допитайте до гинеколог, който да ви обясни как да изчислите добре дните. Може да си купите и специален тест за целта, който се продава в аптеките.

Повечето жени разбират, че са в овулация и по увеличеното количество цервикална течност – прозрачно, воднисто и разтегливо вещество, което създава усещането за влажност и спомага придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката.

Ако изпитвате трудности при установяването на това кога сте в овулация или не следите плодовитите си дни, просто правете по-често секс, за да не изпуснете подходящия момент.

И не е задължително да практикувате само една единствена поза, която се смята за идеална при опитите за забременяване.

Не е доказано, че определена поза (например мисионерската) е по-добра за бебеправене от друга. Така че не се ограничавайте само с една поза, не превръщайте секса в задължение и стрес, а му се наслаждавайте както обикновено.

След половия акт обаче е важно да не се запътите веднага към банята. Останете легнали поне 20-30 минути, така че спермата да се задържи по-дълго време във влагалището.



Една от предпоставките за успешно зачеване е воденето на здравословен начин на живот. Така например нездравословното хранене може да наруши хормоналния баланс в организма ви и да окаже влияние върху овулацията, а оттам и върху забременяването.

Особено важна за бременността е фолиевата киселина (витамин В9), а освен нея има още куп храни , полезни за процеса на зачеване .

Откажете се от вредните си навици и ги заменете с полезни. Още със започването на опитите за зачеване, забравете за алкохола и цигарите, които оказват негативно влияние върху спермата и могат да се превърнат във виновници за фертилитета на жените, както и да доведат до спонтанен аборт.

Към здравословния начин на живот включете и спортуването - по малко, но често, така че да поддържате подходящо тегло за ръста си. Спортът ще нормализира, освен килограмите ви, и цикъла, което е важно за успешното зачеване.

Не чакайте подходящия момент, за да започнете опити за забременяване. Колкото по-късно ги стартирате, толкова по-трудно ще забременеете.

Възрастта определено оказва влияние върху процеса на зачеване. С всяка изминала година количеството и качеството на отделените яйцеклетки намалява, с което зачеването се превръща все повече в мисия невъзможна. Според лекарите подходящата възраст за забременяване е между 22 и 27 години, даже и по-рано.

Ако повече от 12 месеца правите неуспешни опити да забременеете, е редно да се допитате до гинеколог за евентуалните причини за трудното зачеване. Ако се установи, че не можете да забременеете по естествен път, процесът на ин витро оплождане вече ви дава втори шанс да си имате дете.

Източник: rozali.com