Автор
Woman.bg

Световен ден на кенгуру-грижата - за ползите от близостта на бебето с майката

Днес международната общественост чества Световния ден на кенгуру-грижата за недоносени деца. Тази година денят се отбелязва за първи път и в България. Целта е да се даде повече информираност на родителите по този въпрос и да се подчертаят ползите от близостта и съприкосновението на малкото човече с майчиното тяло. По този повод по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“ множество болници в страната дават възможност на родителите, чиито бебенца са поставени в кувьози, да осъществят продължителен контакт „кожа до кожа“ със своите преждевременно родени рожби.

Доказано е, че недоносените деца, на които се дава възможност да намират по-често подслон в обятията на майките и татковците си от мига на появата им на белия свят, се възстановяват много по-бързо и пълноценно в сравнение с останалите, подобряват се жизнените им функции, заздравява се връзката родител-дете. Това, разбира се, не означава, че подобно правило не важи и за всички онези мъничета, които са дошли на бял свят с времето си.

Eто защо обръщаме внимание на значението на майчината ласка и на това колко важно е да даряваме детето си с прегръдки и милувки, без да се страхуваме, че това ще го разглези или ще навреди по някакъв начин на неговото пълноценно развитие. Напротив - целувката и проявата на нежност към рожбата е може би най-естественият и инстинктивен жест на всяка майка, обединяващ всички живи същества, по света – от тигрицата, ближеща своите бебета до невръстното малко орле, свито в топлите обятия на майка си.

Четете още: Бебето, майката и слингътl

Редица изследвания потвърждават истината, че проявите на обич от страна на родителите към техните новородени, под формата на целувки, милувки и прегръдки, сътворяват чудото на силния имунитет.


Статистиката познава редица случаи, в които бебета с риск за живота след раждането им се поставят в прегръдките на майките им, в резултат на което състоянието им най-неочаквано се подобрява, а самите те - оцеляват.

В контекста на гореописаното не би било излишно да припомним, че и кърмените деца изграждат много по-силна имунна защита срещу заболявания като астма, екзема и много други заболявания. Това се случва благодарение на антителата в майчиното мляко, които достигайки до бебето, стимулират деликатната му имунна система.

Какъв е изводът, мили мами? Не пестете майчините си милувки и целувки. Не робувайте на каквито и да било чудати и отминали времето си предразсъдъци, че видите ли, демонстрирането на обич към детето щяло да го разглези. Пък и след някоя и друга година едва ли ще имате вече тази възможност. Показвайте му ежеминутно колко много го обичате. Не лишавайте мъничето си и от най-безценния еликсир и дар на природата – майчиното мляко.

Когато излизате на разходка, поставяйте мъничето близо до себе си. За тази цел ще ви помогне големият избор от слингове, кенгура, ергономични раница или какъвто и да било друг вид приспособления за носене на бебе.

Всичко това не само ще помогне на рожбата ви да изгради по-силен имунитет, но ще създаде по-стабилна психическа връзка майка - дете – факт, който в даден момент ще рефлектира и ще даде мощен тласък върху духовното и интелектуално развитие на малкото човече.