Ако скоро сте родила или детето ви все още е малко, много е вероятно да ви трябват съвети от по-опитни родители. Колегите от Huffington Post са събрали няколко базови съвета от родители, чиито деца вече са напуснали семейния дом, към онези, които са съвсем в началото на отглеждането и възпитанието на наследниците си.

Запишете първия ви разговор за това дали Дядо Коледа или Господ съществуват. Често всички сме толкова обсебени от идеята да запишем всяко важно събитие от живота на бебето и малкото дете, че забравяме да направим един видеозапис на семеен обяд или вечеря, когато всички правят съвсем обикновени неща, като това да се смеят или да спорят. Мислите, че ще запомните как е изглеждала детската стая на детето, когато е било на 7 години? Може и да успеете. Запомнете обаче, че обикновените ежедневни моменти са наистина тези, които ще искате да си спомните, когато децата ви излетят от семейното гнездо.

Колкото повече растат те, толкова повече ще осъзнавате колко е ценно времето ви, прекарано с тях. Когато са още малки, имате чувството, че ще бъдат с вас завинаги. Когато отидат да учат в университет или имат свои отговорности и дейности, да прекарате заедно няколко часа или дни ще бъде много по-сложно. Затова, докато са малки, се старайте да прекарвате колкото се може повече семейни почивки с тях. Те създават трайни спомени за наистина важните моменти заедно.

Запознайте се с приятелите им. Насърчавайте децата си да канят свои приятели вкъщи. Така ще научите много повече с кого контактуват, отколкото по който и да е друг начин.

Бъдете отворени за разговори по всички теми, така че когато са далеч от дома, да не се притесняват да ви потърсят, за да обсъдите нещо заедно.

Превърнете семейните вечери в приоритет. Вечерята вкъщи е времето и мястото, където се обменя цялата онази важна безгранична любов, уважение и отвореност за обсъждане на различни идеи. Нека това бъдат мигове, в които децата ви да бъдат изслушвани, а не съдени. И така ще бъдете щастливи с тях и няма да съжалявате за пропуснатите грижи и моменти, когато пораснат.

Четете още: Вечните детски книги, които всяко дете трябва да прочете