Автор
Антония Михайлова

С нежна грижа за бебешката кожа

Няма нищо по-ценно и прекрасно на този свят от детето – онова крехко и невинно създание, което с появата си на белия свят осмисля живота ти, прави те по-добър, състрадателен и отговорен. Усмивката му те разтапя, от погледа му блика ангелска чистота, а кожата му е като коприна… Всичко това поражда неустоим инстинкт да бъде защитено, едно незаменимо желание да му се даде цялата възможна нежност и мекота.

Затова не е и учудващо, че като родител си готов на всичко, за да предприемеш най-добрите мерки, за да предпазиш нежната кожа на своето бебе.

Проблем №1, с който се сблъскваме почти веднага след изписването от родилния дом, е подсичането.

Под неговите атаки обаче най-често попада онази скрита от памперса територийка, на която всички мами е добре да отделим специално внимание, още преди да се е появило първото зачервяване. Само така можем най-ефективно и безболезнено да противодействаме навреме на така досадния „червен“ сърбеж.

Внимавайте с избора на продукт!

Впускайки се в яростна борба срещу появата му обаче, често пъти повечето майки се хвърлят на първия срещнат продукт срещу подсичане. Опитват една марка, след това друга. Редуват скъпа с по-евтина – от една остават доволни, от друга – не, после пък минават на пудра... Но в края на краищата, каквито и мерки да предприемаме, рядко бихме срещнали бебе без зачервено дупе. Разбира се, в никакъв случай не омаловажавам ролята на противодействащите на този проблем средства. Напротив, до сега лично аз, като мама, съм използвала три-четири марки, и съм оставала доволна от всяка една от тях. Но до даден момент. Оттам нататък съм се принуждавала да ги сменям, най-вероятно заради отслабващото с времето им въздействие.

Подобни неразположения могат да доведат до много по-сериозни проблеми, като болезнено разраняване на кожичката и инфектиране на ситните малки червени пъпчици. Последното се проявява под формата на ранички с бели връхчета – т.нар. пустули.

След едно такова силно изразено възпаление, което получи и моето дете, се обърнах за помощ към педиатъра. Ето и контрамерките, които предприех по негов съвет:

1. Да давам възможност на бебешката кожа под памперса да диша

Няколко дни поред след всяко сваляне на памперса, в рамките на около половин час, оставях засегнатата област на въздух, без памперс, разбира се на стайна температура. Време, което, аз и моето бебе, се стараехме максимално да оползотворим в полезни дейности – ритане, гимнастика, масажчета, стоене по коремче и любимото пружиниращо скачане с придържане под мишничките. И да си призная – ефектът не закъсня – пустулите значително намаляха, обривът почти изчезна, а настроението... главоломно се увеличи.

2. Да поддържам дупето сухо

След съмнение за изхождане веднага да сменям памперса и не на последно място – след почистване да нанасям така необходимия тънък слой успокояващо мехлемче.
Е, хубаво би било, при добра воля и търпение от наша страна, и навреме да приучим малките си съкровища на... гърненце.

3. Мехлемче с превантивно действие

Експертите, в това число и личният ми педиатър, са категорични, че по-добро средство за борба срещу подсичането от превенцията няма. За да си осигурим пълно спокойствие, наред с горните мерки, спокойно можем да прибегнем и до третирането на въпросните зони с мехлемче, предназначено специално за тази цел. Разбира се, без консерванти, оцветители и аромати. Лично аз попаднах на едно такова от новата серия продукти на Bepanthen - гаранция не само за комфорта на мъничето, но и за неговото здраве.