В крайна сметка първото, което правиш, когато вземеш заплата, е да се опиташ така да я разпределиш, че да ти стигне за цял месец. Трудна задача, с която малко българи се справят.

Парите изчезват и никой не може да каже къде отиват. Ако искаме да се измъкнем от този порочен и лъхащ на мизерия затворен кръг, длъжни сме да послушаме финансовите спецове, които твърдят, че изходът е един и той се нарича семеен бюджет.

Много българи са убедени, че всякакви планове в паричната сфера са абсолютно губене на време, защото са ограничили излишните харчове до минимум и пак няма и няма.

Финансистите обаче са категорични - опитаме ли се веднъж да контролираме разходите си, ще се убедим, че да избутаме месеца не е непосилна задача.

Започва се със записване на всички разходи. Особено коварни са тези, които смятаме за дреболии. Те задължително трябва да намерят място в семейната приходно-разходна книга. Ако съберем парите, хвърлени за незначителни покупки, сами ще се удивим от размера им.



На първо място записваме най-важните разходи, т.е. тези, които не можем да избегнем.

Те обикновено са:

• Вода, ток, парно, телефон, наем и др. Сумата почти винаги е една и съща.

• Хранене. Тук разходите също не се променят съществено в рамките на един месец.

• Обучение. Не можете да пренебрегнете курс за повишаване на квалификацията или английския на наследника. Парите за детска градина също влизат тук.

• Медикаменти и здраве. Разходите тук се променят, но са от задължителните.

• Обществен и личен транспорт. Отделете средства и за ремонт на автомобила, особено ако е втора употреба. Ако не ви потрябват през този месец, през следващия няма да ви се разминат.

• Погасяване на кредити. Всяко заиграване с финансовите институции ще ви удари още по-силно по джоба.

Идва ред на графата за разходи, които не са жизнено необходими, но без тях битието ще ни се види още по-сложно:

• Дрехи и обувки. Опитайте се да включите само най-важното, което не търпи отлагане. Антистресовият шопинг го оставете за хората, които не се занимават с пресмятане на семеен бюджет.

• Битова химия. Ако не влагате фанатизъм, ще ви излезе и по-евтино, и по-безопасно.

• Пътуване по време на отпуска. Полага ни се.

• Грижа за себе си. За жените това е жизнено необходимо. Няма как, заделете пари за това перо.

• Развлечения. Да погледнем истината в очите и да си признаем, че само с работа и сметки не се живее.

• Домашни животни. Ако сте се обзавели с домашен любимец, той неминуемо ще иска да
застане на първо място дори в по-горния списък.

• Застраховки. Нали вече сме част от Европа, а ден за ден живеят само тъмните балкански субекти.

• Влог. За този разход ще споменем малко по-долу.

Финансистите смятат, че оптималното съотношение на месечните разходи трябва да бъде следното: Това, което наричаме разходи за живеене – до 50%. За образование и развитие – 10%. Застраховане – 10%. Влогове и инвестиции – минимум 20%.

Последният разход е най-труден, защото огромно е изкушението да изхарчим парите, които би трябвало да вложим в банка. Но ако не го направим, утрешният ден ще ни се струва все по-несигурен и плашещ.

Понякога специалистите съветват, ако не можем да се разделим с 20% от доходите си за спестовна книжка, да започнем с по-малка сума. Примерно с 5% и постепенно да я увеличаваме.



Имаме и добра новина – първите положителни резултати от опита да контролирате разходите си ще се появят веднага. Знаейки, че вечерта всяка покупка ще се записва, хората започват да се замислят за целесъобразността й.

Сега направете подробен списък на доходите. Когато разликата между тях и разходите е в положителна посока, можете да се поглезите с нещо. Но постигнете ли отрицателен резултат, връщайте се отначало и започвайте да задрасквате от графата разходи. Явно някъде сте се разминали с реалността. Източник: health.bg