Автор
Ива Петрова

Пет неща, които децата помнят за родителите си цял живот

Психолозите казват, че това не са отделни постъпки или думи, не са събития или дори подаръци. А по-скоро усещания.

Какво помните за ранното си детство? За майка си и баща си? Някои събития се врязват дълбоко в паметта ни и не избледняват с годините. При това понякога запомняме доста странни неща – как свети слънцето сутрин през пердето, как звучи гласът на мама от съседната стая, как в кухнята мирише на кафе… Това не са нито събития, нито постъпки – но всичките тези общи впечатления са много важни. Те създават специфичен оазис в паметта на детето, който да му придаде сили в труден момент. Психолозите са съставили списък от пет неща, които децата запомнят за родителите си за цял живот. Ако запълните тези ниши на паметта на детето, шансът то да израсне щастлив и уравновесен човек ще е много по-голям. В това няма нищо сложно!

1. Чувство за сигурност


В сърцето на всяко дете бушуват стотици страхове. С тях идва и острата нужда да бъде защитено. Вашите деца ще запомнят как сте гонили чудовищата изпод леглата им или сте ги прегръщали след кошмар. Но ще запомнят и онези случаи, когато в пристъп на гняв вие самите сте се превръщали в плашещо чудовище. Затова психолозите ни заклеват в никакъв случай да не се караме през децата и да не си изпускаме нервите с тях. Малките човечета няма да разберат какво точно е станало, но ще запомнят интонациите ви и преживения ужас.

2. Внимание

Децата измерват любовта ни към тях по това доколко сме внимателни с тях. Ако вие отлагате домакинските си задачи, за да участвате в детската чаена церемония или да поскачате със сина си на батут, това завинаги ще остане в сърцата на децата ви. Дори ако просто се откъснете от нещо важно, за да погалите детето по главата, да го попитате (и да го изслушате) как е минал денят му – не си представяте колко е ценно това. 10-20 минути живо, задушевно и изпълнено с интерес общуване на ден могат да направят чудеса. Намерете време да правите заедно с децата си малките неща, защото в крайна сметка именно тези моменти са най-ценните в живота.

3. Взаимоотношенията между мама и татко

Какво и любовта и какви трябва да са отношенията в семейството – на това учим децата си непрекъснато. Със самото си съществуване родителите задават нормите на взаимодействие с противоположния пол. Не случайно се казва, че мъжът си търси жена, която да прилича на майка му, а жената – мъж, подобен на баща й. Постарайте се да направите брака си такъв, че децата ви или да се стремят да създадат семейство или поне да не се страхуват да го направят. Подарете им чувството за сигурност, което поражда изпълненият с любов и разбиране брак на родителите.

4. Одобрителни думи и критика

Сърцето на детето е като пластилин, само че с времето се втвърдява. Отпечатъците, които е получило в детството, си остават по него завинаги. Чувството за собствена важност, оценката на способностите, вярата в собствения талант и дори самоуважението ще зависят много от думите, изказани някога от родителите. Майката и бащата трябва да коригират поведението на децата си и да ги учат на дисциплина, но при това думите ви трябва да са изпълнени с любов и с позитивна подкрепа. Така поне е според едно психологическо проучване.

5. Семейните традиции

Децата обичат изненадите, но имат и голяма нужда от предсказуемост. Те с огромно удоволствие ще си спомнят създадените от вас традиции – независимо дали става дума за ходене на кино всеки уикенд, хокейни мачове, редовни пикници край езерото, тортата на баба за рождения ден или вашата специална новогодишна салата. Непременно създавайте традиции, които децата ви след време да пожелаят да предадат на внуците ви.