Всеки родител има свой собствен възпитателен метод, повлиян от детството му и от всичко, което му се е случило до момента. Със сигурност възпитанието е труден процес, придружен от усложнения и ситуации, за които дори не сме подготвени. Много родители залагат на методи, изпитани с времето и поколенията, но кои са пропуските? Най-често това са мерките, които предприемаме, за да накажем детето си за някоя нередна постъпка.

Вижте няколко базови грешки, които всички родители (особено по-младите) допускат:

1.Отнемане от времето за игри и почивка

Принуждавайки детето да върши нещо, което не му е приятно с единствената цел да спечелим страха му, го отчуждаваме от нас. Извънредната строгост, лишена от спокойни разговори и посочването на грешките на детето, съвсем не е педагогична. Децата ни трябва да знаят кое е правилно, кое е грешно и защо, а не просто да изпълняват заповедите ни. Когато отнемете удоволствието му от игрите и почивката без никакво обяснение, не работите в своя полза.



2.Заплахите

Заплахите не би трябвало да бъдат част от поведението на зрелия човек, какъвто предполага да бъде един родител. Ако използвате заплахите като метод за възпитание, ще научите детето си да прави същото, когато един ден порасне. Ако искате да накажете детето си, просто пристъпете към съответното действие и бъдете сигурни, че то ще ви разбере и няма да ви се налага да повтаряте и заплашвате отново и отново.

3.Постоянното предлагане на награди срещу добро поведение

Този метод може да бъде добър, но не и когато го практикувате твърде често. По този начин може да създадете несигурност в детето си и когато то не се справи добре с определена задача, ще се почувства непълноценно.

4."Извини се"

Ако детето не разбира грешката си, но по поведението ви разбира, че с едно извинение ще се поправи, то бъдете сигурни, че извинението е лишено от смисъл. Преди да искате извинение обяснете на малчугана къде е сгрешил и защо е важно да покаже с действията си, че съжалява за постъпката си. Човек трябва сам да изпита нуждата да се изявени, не да го прави механично.

5.Непоставянето на ясни граници между вас и децата

Важно е да бъдем приятели с децата си и да поддържаме къса дистанция с тях, но те трябва да знаят къде са границите помежду ни. Децата, които живеят с мисълта, че могат да си позволят всичко и които не са възпитани в йерархия, се развиват по-трудно в живота си като възрастни.



Четете още: Как да отгледаме оптимист в свят на песимисти