Автор
Антония Михайлова

Никога не казвайте тези думи на бременна!

Колкото и радост да носи за всяка жена новината, че ще има бебе, бременността е период, който не винаги е съпътстван от положителни емоции. Хормонални промени, страх от раждането, притеснения и тревоги около състоянието на бъдещата рожба – всички тези фактори, малко или много, неминуемо рефлектират върху душевното състояние на бъдещата мама.

Ето защо, ако се окажете лице в лице с позната, приятелка или роднина с наедряло коремче, се постарайте да запазите добрия тон и достатъчно тактичност. За тази цел е добре да знаете някои изрази, които да избягвате и които бременните жени мразят да чуват от дъното на душата си:

Като те гледам така и аз започвам да се чувствам бременна!

Колкото и добронамерени да са ви намеренията, изричайки подобна фраза, първо се замислете дали е удачно да я "изстреляте" от устата си точно в този момент. Не прибягвайте до подобен израз, освен ако и вие не сте в подобна на дамата срещу вас деликатна ситуация. Иначе рискувате да си навлечете гнева на бременна жена върху себе си, а това не е никак безопасно за вас.

Леле, колко си огромна!

Е, не, тук сериозно сбъркахте. Това е най-малкото нещо, което някоя жена, пък било то и в чувствително напреднала бременност, иска да чуе някога през живота си. Първо, въпросът колко огромна е тя засяга само и единствено нея, а не вас. Пък и, честно казано, тя също има очи на главата си и сама може да констатира този факт.

Ти наистина не трябва да...

Всъщност, чакайте малко. Бременна жена не означава болна жена. Така че, моля, не се вживявайте в ролята на "грижовната майка" и да й давате съвети за щяло и нещяло. Подобно поведение едва ли ще бъде приветствано с охота от която и да било бъдеща мама. Най-малкото да успее да извика у нея яростта на непокорен тийнейджър.

По естествен начин ще раждаш, нали?

О, не, това е изразът, който се нарежда на първите места в списъка с най-омразните реплики за бъдещите мами. Да давате съвет на жена как да ражда, е не само нетактично, но и изключително грубо и несъобразително. Дамата например, може да има здравословни проблеми, които да налагат раждането секцио. А и не мислите ли, че това как ще ражда една жена, е въпрос на личен избор. В края на краищата ще ражда тя, а не вие. Но ако проявявате желание да я заместите, моля заповядайте. И по-спокойно, ако тя иска мнението ви, ще ви попита.

Наслаждавай се максимално на свободата си, преди да родиш

Раждането на бебето е най-вълнуващият момент за всяка бъдеща мама. И последното нещо, което тя иска да чуе в месеците на трепетно очакване, е точно това. Не забравяйте, че появата на мъничето измества всякакви страхове и тревоги в съзнанието на всяка жена. И това, че тя ще става майка, далеч не означава, че ще живее във вековно робство, окована с вериги до последния си дъх.

Може би не трябва да ядеш това

Бъдещата мама е достатъчно добре осведомена по въпросите с храненето по време на бременност. В края на краищата бебето, което ще ражда, е нейно, а не ваше, както и отговорността й към неговото здраве. Ясно е, че като бъдеща мама, тя трябва да е достатъчно интелигентна и прозорлива, за да е наясно с това.

Изглеждаш уморена

Износването на бебе в продължение на девет месеца безспорно не е лека задача. Така че шансовете една бъдеща мама да ви изглежда уморена и с понижен от обичайното тонус, не са никак малки. Въпреки това, последното нещо, от което тя се нуждае, е някой да й напомня колко изтощен вид има. Вместо това по-добре й кажете: "Изглеждаш фантастично". Даже и да ви изглежда доста изморена, подобен израз би приповидигнал духа й и дори би й придал по-свеж и ведър вид.

Какво се случва, роди ли най-после?

Дните се нижат... бавно и тягостно. А вие започвате да губите търпение. У вас започват да бушуват въпроси от типа на: "Какво се случва с нея?", "Родила ли е вече?", "Какъв е полът на бебето?", "Защо не ми се обажда да ми каже?". Търпението ви се изчерпва и ръката ви грабва слушалката на телефона подобно на хищна птица – поредната си жертва. Тя вдига телефона, а на линията отсреща - вашият глас: "Къде се изгуби? Роди ли най-после?". Поспрете се за малко и чуйте: Раждането е дълбоко интимен и свещен акт и дали тя ще ви каже за него преди или след него, е нейно изконно право. Няма място за сръдни!