Автор
Антония Михайлова

Не, не му давайте таблет, прочетете му приказка

Днес е Международният ден на приказките. На онези вълшебни и безкрайни вселени, извор на житейска мъдрост и вдъхновение на всички малчугани по света. Вселени, които не само подхранват въображението и разширяват мирогледа на детето, но и развиват у него добродетели и благородни качества като състрадание, честност, скромност, безкористност, чувство за справедливост, добронамереност, човещина. Вселени, пълни с вълнуващи истории за фантастични герои, които ни учат да правим разлика между добро и зло, грозно и красиво, истинско и фалшиво.

По повод най-приказния ден ще ви разкажем за многоликата роля на приказките в живота на детето, ще ви припомним и за онези автори, чиито истории децата винаги ще помнят:

Никога няма да забравим чудните истории от Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Елин Пелин, Шарл Перо, Андерсен, Eкзюпери, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Астрид Линдгрен. Списъкът е безкраен... Те описват сблъсъци и препятствия, които отекват в съзнанието на децата от всички страни и епохи. Почти винаги се разказва за добър човек или за малко дете, които в крайна сметка побеждават по-големия и по-злия най-вече благодарение на хитрост, гъвкавост или мъдрост.

Разбира се, има и чудесни съвременни приказки, които са безкрайно обичани от децата. Сред най-любимите им са историите за животни и техните малки, с които те самите се идентифицират; приказките с главен герой – хлапе, което прилича на тях самите. Така те не се чувстват самотни. Разбират, че и другите вършат пакости, а понякога дори остават неразбрани.

За многоликата роля на приказките в живота на детето

* От най-ранна възраст детето лесно може да бъде приспивано с нежната „музика” на майчиния глас.

* Четенето на приказка на глас е златна възможност мъничето да възприема и преживява приказната история заедно с нас, сгушен до мама или тате. Това е и безценно време, което заздравява връзката ни с детето.

* Слушането на приказки от най-ранна възраст е предпоставка за бързо развитие на интелекта – пробужда усещането за любознателност в детето, провокирайки желанието за търсене и намиране на отговори, и напътствия.

* Четенето на висок глас предразполага детето да започне да говори по-бързо. Редовното четене на приказки поддържа потока от звуци и думи, които детето усвоява с всеки следващ ден.

* Четенето от страна на родителя и неговото присъствие създават усещане за спокойствие и сигурност у мъничето – предразполагат към здрав и пълноценен сън.

* Да се чете на малкия палавник е чудесен начин за развиване и упражняване на концентрацията му.

* Четенето развива и въображението. Докато детето слуша, то създава образи в съзнанието си и съпреживява случващото се в историята по свой собствен начин.

* Приказките помагат на малчовците да се докоснат до различни култури, човешки взаимоотношения, мечти и емоции.

* Развиват и възпитават едно от най-благородните човешки качества – чувството на емпатия (съпреживяване, съчувствие, съпричастност, състрадание).

* Книжките с приказки даряват детето със своеобразен житейски опит и представа за света, и хората.

* Мъникът има изключителен вроден усет за това кое е зло и кое – добро. Той е щастлив, защото добрите побеждават – така се развива и чувството му за справедливост.

Запомнете! Когато четете приказна история, вие привличате вниманието на детето, посявате у него нестихващ интерес, траен копнеж и любов към книгата и знанието.

Ще се радваме да ни споделите по-долу в коментарите любимите заглавия от вашето детство, които задължително ще прочетете или препоръчате и на своите деца...

Четете още: Вечните детски книги, които всяко дете трябва да прочете