Автор
Woman.bg

Най-необичайните начини на раждане по света от миналото до днес

От зората на човечеството до днес раждането е онзи свят, дългоочакван и най-щастлив в живота на всяка една жена момент, който изпълва душата й със смисъл и най-вълнуващи емоции. В миналото появата на бял свят на новия член на семейството често е била съпровождана от неистови и нетърпими болки, продължавали часове, дори и цели денонощия поред.

Нека припомним, че обезболяващите средства за първи път започнали да се прилагат при раждане едва в първото десетилетие на 20-и век. Дотогава, дори и сред лекарската гилдия, съществувало схващането, че болката по време на раждане е знак от Бога и че трябва да бъде изпитана. Въпреки това жените намирали всевъзможни прийоми за потушаването й. Със сигурност ще останете изненадани от следващите интересни и любопитни факти, свързани с начините, по който жените раждали в миналото.

Върху тухли

- В библейски времена родилките се настанявали върху две тухли, подкрепяни от други жени. Камъните били известни като "родилни тухли" и са оказвали особена помощ на акушерката, предоставяйки й повече пространство по време на раждането на бебето.

- На т.нар. „свещен камък“ раждали жените в Древен Египет.

Върху стол

По време на прехода от номадски начин на живот към уседнал, акушерките използвали т.нар. „родилен стол”. Бременната жена се отпускала назад върху облегалката му, а отпред заставала акушерката. Обикновено зад родилката стояли още една жена или две жени, които вдъхвали кураж на родилката и асистирали на акушерката.

В клекнало положение

- В Япония пък, след появата на родилните контракции, бременните клякали върху вързоп от слама.

- В индианските племена бъдещите родители клякали с гръб един към друг, сплитайки ръцете си в областта на лактите.

- В Русия и Сибир жените също са раждали клекнали или на колене. Понякога дори са увисвали на някаква опора. Преди това са обикаляли около предмети, а след това са обикаляли самата къща. престъпвали са прага, метла или панталоните на мъжа си или са топили банята, като тази физическа активност е помагала жената да роди по-бързо.

- В някои части на Русия и Естония по време на раждането жената сядала в скута на мъжа си.

В река

- В миналото в някои райони на Индия жените раждали в реки и езера. Водната среда облекчавала болката и помагала на бъдещите майки по-бързо да родят.

- Сключвали брак по време на раждането

- В някои южноафрикански племена пък брачният ритуал се извършвал точно в момента, когато отрочето трябвало да се покаже за първи път пред родителите си. Вярвало се, че по този начин новото човече ще излезе по-леко на бял свят.

Публично раждане

Известен исторически факт е, че рожбите на кралски семейства в Европа се появявали на бял свят пред забележително количество свидетели. Раждането на бъдещия крал било велико събитие и публично зрелище, което било приветствано с бурни аплодисменти. Вярвало се, че по този начин малкият принц ще излезе с лекота на бял свят и че ще стане успешен и могъщ управник на страната си.

Някои от тези ритуали и традиции наистина звучат фрапиращо за съвременния човек, докато други все пак биха могли да бъдат все така актуални и днес. Какво мислите вие? Какви други обичаи и техники, свързани с раждането, познавате?

Четете още: Учени: Раждането във вода е опасно за бебето