Автор
Woman.bg

Най-интересните ритуали по света около посрещането на бебето

Свят широк, хора разни. И няма как иначе да е. Палитрата от култури, традиции и обичаи по света е толкова пъстра, разнообразна и многолика, че трудно бихме могли да я опишем само с няколко думи. Затова пък днес спираме вниманието си върху един доста интересен, важен и сюблимен момент от битието на всеки човек, а именно посрещането на бебето. С други думи – ще ви разходим из различни кътчета на планетата, за да ви запознаем с техните ритуали и кой от кой по-странни обичаи, свързани с пожеланията за късмет и щастлив живот на новороденото.

Япония

При раждането на малкото японче в болницата, акушерката опакова пъпната връв на бебето в дървена кутийка, заедно с дървена кукличка, облечена в кимоно. Това се прави, за да се запази завинаги положителната връзка между майката и детето. Според обичаите родилката остава в дома на своята майка месец след раждането, като в първите 21 дни през повечето време престоява с бебето в леглото. През този период много приятели идват на гости. На трапезите се сервират традиционни ястия от червен ориз и червен боб.

Швеция

Тази красива скандинавска страна спазва особен ритуал при посрещането на новороденото у дома. Родителите от този мразовит северен край на Европа вярват, че студеният въздух действа благотворно върху здравето на децата им, особено докато спят или се хранят. Ето защо скандинавските бебета биват кърмени от майките си и прекарват цялата си следобедна дрямка на двора или на балкона. Дори и програмите в детските градини са така организирани, че децата в тях повечето време прекарват на открито.

Финландия

От близо 80 години държавата „подарява“ на майките голяма кутия, която включва комплект дрешки за новороденото, пеленки, чаршафи и играчки – радост за всяко мъничко човече. Родителите обаче имат избор между това да вземат кутията или да получат безвъзмездни средства на стойност 140 евро. Повечето, разбира се, се спират на кутията, тъй като съдържанието в нея е с по-голяма стойност от еднократната помощ.



Египет

В Египет от древни времена с изключително почитание се гледа на числото 7, особено когато става дума за раждане на бебето. Именно на седмия ден се изпълнява първият и най-важен ритуал, с който новороденото навлиза в живота. Ритуалът се нарича Sebooh. Майката поставя бебето, облечено в бяло, в голямо сито и внимателно го разтърсва. Така тя го подготвя за житейските сътресения, изпитания и несгоди. След това тя поставя мъничето върху одеяло на земята, а върху гърдите му слага нож, който да го пази от злите сили. Междувременно присъстващите на събитието гости разпръскват навред зърно, скъпоценни камъни и подаръци, с което пожелават на детето здраве и изобилие. На този празник се дава и името на бебето. То се избира чрез запалването на няколко свещи. Всяка от тях носи различно име и тази, която угасне последна, определя името на новороденото.

Бразилия

В Бразилия бременната жена подготвя кошница със сувенири за всеки, който отива да види нея и бебето след раждането. Обикновено подаръците са малки – тефтерчета, лакомства, дребни сувенири или ароматни свещи. Към тях бъдещата майка прибавя и по една картичка с послания, в която благодари за посещението и съобщава името на новороденото.

Бали

В Бали родителите внимават крачетата на новородените да не докосват земята, докато не изминат 210 дни от раждането им. Тази традиция се основава на вярването, че децата са божествени създания, спуснати от небето, и че трябва да мине известно време, за да се адаптират към земния си живот. След като измине този период мъничетата вече са готови да преминат в света на хората. Но до 210-ия ден бебетата са възприемани като малки ангели.

Турция

Според местните обичаи майката не излиза 20 дни след раждането от вкъщи и приятелите се отбиват да я видят. След това майката и бебето връщат посещението и получават като дар кърпа с увито в нея яйце за здраво бебе или сладкиш за послушно дете. Друг обичай е веждите и косата на бебето да се натъркат с брашно за дълъг живот.

Холандия

Може би ще се изненадате, но повече от половината жени в страната на лалетата раждат у дома си. В болница отиват само тези, при които се очаква да има усложнения. Бременните не ходят при гинеколог, а при акушерка в района, в който живеят, като тя ги наблюдава и след това подпомага раждането. В болницата холандските мами не могат да разчитат на епидурална упойка – такава получават само ако раждат в работно време или ако е крайно наложително. Холандките твърдо предпочитат естественото раждане. Само два часа след като бебето дойде на бял свят, жената може да се прибере вкъщи. Оттам нататък обаче тя получава специална домашна помощ в продължение на седмица.

Китай

В Китай на бременната жена се гледа с изключителна почит. Майките в Китай не излизат и не приемат никакви посетители в дома си, докато не измине един месец от раждането на детето. В някои райони на страната се смята, че ако жената яде не добре нарязани зеленчуци или плодове, това може да се отрази негативно върху нероденото. На други места се вярва, че ако бременната се храни предимно със светли на цвят храни, детето ще има кожа като кадифе. Традиция е още бременната да спи на легло, под което има няколко ножа. По този начин тя ще може да се предпазва от зли сили. А ако някой от семейството е болен, майката слага червени дрехи до креватчето на бебето. В Китай се смята още, че тигърът предпазва от зли сили. Затова много китайски деца на краката си носят обувки с малки тигърчета по тях.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.