Автор
Woman.bg

Майките, върнали се по-рано на работа, с повече пари от днес

От днес, 1 юни, в сила влизат приетите от миналата година промени в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда, касаещи майките на деца до 1 годинка.

Жените, върнали се на работа преди края на майчинството, ще получават 50% от обезщетенията за бременност и майчинство върху работната си заплата. С други думи, ако майката е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия й се отпуск по майчинство, на нея й се дава право да получава парична помощ в размер на половината от сумата, която се полага за бременност и раждане.

Досега, ако една майка се върнеше на работа, преди детето й да е навършило 1 година, НОИ автоматично прекратяваше правото й на обезщетение, което бе 90% от заплатата.

Идеята на това решение е да се насърчат младите майки да се върнат по-бързо на работа.

Периодът, в който те ще могат да се облагодетелстват от промяната, е минимум 135 дни след раждането и докато детето им още не е навършило една година. Друго условие, позволяващо им да се възползват от мярката, е малчуганът да не е настанен в дом или приемно семейство.



Със сигурност промяната ще стимулира не малко майки да се върнат на работните си места по-рано, още докато мъниците им не са проходили. Възможно е обаче някои от тях да изберат другия вариант – а именно привилегията да останат по-дълго време до рожбите си, бидейки свидетели и участници на тяхното израстване и развитие, на всеки един техен нов жест, желание или откритие. Да ангажират съзнанието си с усещането, че голямата отговорност и грижи за мъничкото човече изобщо не са товар, а най-голямата житейска радост и смисъл.

Ако вие сте майка, а мъничето ви все още не е навършило първата годинка от живота си, бихте ли се възползвали от новите промени?

Четете още: „За“ и „против“ шамареното възпитание