Заседналият начин на живот на съвременните деца и тийнейджъри се отразява не само върху теглото им, но и по отношение на здравето им изобщо.

Според редица проучвания, осъществени в Ню Йоркски университет, прекарването на все повече време на закрито води до липса на достатъчно количество слънчеви лъчи.

Това от своя страна предизвиква разстройства в цялостния биологичен ритъм на човека, и особено на децата.

Те самите предпочитат да седят пред компютъра или да гледат телевизия, вместо да играят навън.

Липсата на движение понижава възможностите на имунната система за защита на организма от болести, а и костите отслабват.

Освен това хлапетата си лягат късно и спят недостатъчно, което намалява концентрацията им, способността за запаметяване и т.н.

Специалистите поясняват, че проблемът за тийнейджърите идва и от учебните програми, които следват.

В основното и средното училище заниманията често продължават от сутрин до късен следобед. Това не дава възможност на децата да спортуват активно, а и тялото губи естествения ритъм на денонощието (светлина, последвана от тъмнина).

Всички тези фактори наведнъж сериозно влияят върху апетита, хормоналния баланс и съня на подрастващите, че дори и върху телесната им температура.

В САЩ предстои разработване на образователна програма, която да се развие в бъдеще и да балансира по-добре заниманията на децата.