Бременността може да причини на косата ви различни неща – някои добри, други не твърде.

Ако косата ви е естествено къдрава, нищо чудно по време на бременността да забележите, че е започнала да се поизправя. След раждането вероятно пак ще се накъдри и ще възвърне предишна си форма, макар че това не е задължително.

Много жени откриват, че по време на бременността косата им се сгъстява. За съжаление всички хубави неща все някога свършват. Няколко месеца след раждането голяма част от новопоявилата се разкошна коса обикновено опадва. Това е нормално за следродилния период. До няколко месеца след раждането косата ви би трябвало да се върне към нормалното си състояние.

Четете още: Направи си сама: Вода за изплакване на руса коса

За да бъде косата ви в добро състояние по време на бременността трябва и вие да полагате известни грижи. Като всяка друга част от кожата, така и тази на главата изисква редовно отстраняване чрез миене на замърсяването, получаващо се от секрецията на жлезите, лющенето на епидермиса и от влиянието на околната среда.

Във връзка с миенето възниква следният въпрос: колко често да се прави то?

По голямата част от мастните жлези са разположени около космите и отделят секрета си в космените фоликули. Космите като мъртви образувания, съставени от рогови клетки, се нуждаят от омазняване, за да притежават еластичност, разтегливост и здравина.

Разбира се, омазняването не бива да достига прекалени размери, тъй като това води до залепване на космите, а нейното разлагане ги уврежда. Към това се прибавя и запушването на изходните отвори на мастните жлези, което пък създава благоприятна възможност за развитие на микроорганизми.

Препоръчително е дамите с дълги коси да измиват косите си по често тъй като те задържат повече прах и секреция, отколкото при късите коси. За измиването и подържането на косата използвайте подходящи препарати според типа на косата си (мазна, суха, нормална), препоръчват от mamatatkoiaz.bg.

Четете още: Ноктите през бременността