Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаят родителите за езиковите ваканции в чужбина

Интервю с Ели Тончева, координатор езиково обучение и средно образование в чужбина в една от най-реномираните български консултантски агенции за образование в чужбина.

-Кои са най-популярните дестинации за езикови ваканции тази година?

-Повечето от българските родители предпочитат езикови ваканции в Европа заради директните и редовни полети на авиокомпаниите. Изборът зависи и от целта на летния езиков курс. Държави като Испания, Малта, Кипър, Португалия и Франция са подходящи за тези, които желаят да съчетаят полезното с приятното. Интерес към Англия и Германия имат предимно ученици, които обмислят да продължат образованието си в тези държави.

-Кои чужди езици учат най-често децата в днешно време?

-Най-популярни са английски, немски, испански и френски. В последните години има засилен интерес към руския и японския, предимно от деца в последните години на гимназиалното образование, които в училище са в паралелки със засилено изучаване на тези езици.


Ели Тончева

-Какви са ползите от езиковите ваканции в чужбина за децата? Какво друго получават, освен обогатяване на езиковите си знания?

-По време на езиковите ваканции децата не само надграждат знания и придобиват повече увереност във вербалните си умения, но и се научават на повече самостоятелност и дисциплина. Освен това опознават различни страни и култури.

-Има ли специализирани езикови ваканции за деца, които искат да изявят и развиват талантите си?

-По принцип, добре е езиковата ваканция да бъде съобразена с индивидуалните интереси и таланти на детето. Съществуват програми, които съчетават часове по чужд език със следобедни занимания по спортове, приложни изкуства, класическа или рок музика, етикет и дипломация. Предлагат се многобройни и разнообразни възможности за комбиниране на чуждоезиковото обучение със спорт: тенис, футбол, баскетбол. Предлагат се и спортни лагери, които комбинират интензивни тренировки по дадената спортна дисциплина с изучаването на език. Най-популярните спортове за такъв тип лагери са тенис на корт и футбол.

- Какво включва таксата за езикова ваканция?

-Пакетната цена включва: обучението, настаняването, пълен или полупансион (закуска, обяд и вечеря или закуска и вечеря) екскурзии, входни такси за музеи и в повечето случай трансферите от и до международно летище, а понякога и застраховка. При някои програми трансферите могат да се посочат като отделно перо, като основната причина е, че те зависят от конкретното летище и часовете на полетите. Практика е, когато 2 или повече деца пътуват заедно (с едни и същи полети) да си поделят цената на трансферите. Самолетните билети и джобните пари са извън пакетната цена.

-Децата, завършили такъв курс, получават ли сертификат?

-Да, получават сертификат, който съдържа: имената на ученика, продължителност и интензивност на курса, и достигнатото ниво на владеене на езика според финалния тест.

- Какви екзотични дестинации предлага Вашата агенция? Колко би струвал един едномесечен курс, напр. в Япония или Нова Зеландия?

-Предлагаме езиково обучение за деца и възрастни в над 20 държави по цял свят: Австрия, Англия, Белгия, Германия, Франция, Ирландия, Италия, Испания, Кипър, Малта, Португалия, Чехия, Швейцария, Австралия, САЩ, Канада, Нова Зеландия, ЮАР, Русия, Китай, Япония. Клиентите ни имат голям избор от дестинации и в повечето случаи изборът зависи от целта на пътуването. Някои предпочитат по-близките дестинации в Европа заради по-лесното и по-бързо придвижване. Други предпочитат да съчетаят езиковото обучение с пътуване до по-далечна и интересна страна, особено, ако са се насочили към изучаване на по-екзотичен език, като китайски или японски.
Пакетната цена на едномесечен курс в Нова Зеландия, с включени обучение и настаняване в семейство, на база полупансион, е приблизително NZD 3000, което се равнява на около 3390 лв. Тази година за първи път предлагаме нова дестинация - летен езиков лагер в Чехия, в световно известния СПА курорт Карлови Вари, където освен езиков лагер, се предлагат още: тенис лагер, голф лагер и филмова академия, която се провежда по време на международния филмов фестивал в Карлови Вари. Също така, за първи път тази година се организират и т. нар. Лего лагери, които предлагат един интересен и забавен подход към езиковото обучение в съчетание със занимания с Лего.

-Популярни ли са "фамилните" програми и какво включват те?

-Към този вид програми има постоянен интерес. Те са подходящи за семейства с по-малки деца, които все още не са готови да се отделят напълно от своите родители за по-дълъг период от време. Голяма част от семействата, които избират този вид програма, съчетават годишната си семейна почивка с изучаването на чужд език, като всеки член от семейството посещава часове, подходящи за неговата възраст и ниво.

Четете още: Срещнахме се като бебета...